Napokon odlučeno: Sud je utvrdio ko je pravi autor pesme “Stairway to heaven”

Sudski spor je počeo još 2014. godine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Youtube/Printscreen

Britanska rok grupa “Led Zeppelin” zvanično je dobila sudski spor započet 2014. godine zbog navodnog plagijata pesme “Stairway to Heaven” iz 1971. Vrhovni sud SAD odbio je da raspravlja o tom slučaju, što znači da na snazi ostaje prethodna sudska odluka, prema kojoj je bend autor te pesme.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Protiv benda “Led Zeppelin” je 2014. godine podneta tužba u kojoj je navedeno da je uvodni rif ukraden iz pesme “Taurus” američke grupe Spirit. Britanski bend dobio je na sudu 2016. godine, ali je 2018. godine podneta žalba, koju je apelacioni sud podržao u martu ove godine, piše BBC.

Lenonov ubica nakon 40 godina: “Zaslužujem smrtnu kaznu”

U igri su milioni dolara, s obzirom na procene da je tokom pet godina koje su u središtu spora pesma zaradila 3,4 miliona dolara. Tužbu je 2014. podneo novinar Majkl Skidmor u ime baskednika pokojnog frontmena Spirita Rendija Volfa.

Advokati tužioca su tvrdili da je “Led Zeppelin” čuo pesmu Spirita na zajedničkoj svirci u Birmingemu 1970. godine. Muzički eksperti su posvedočili da je uzlazna sentenca koja se pojavljuje u obe pesme uobičajena u muzici vekovima.

Bog se zove Fredi: Britanci bolje znaju početak “Boemske rapsodije” od prvih stihova Biblije



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar