Otkrivamo 8 znakova da neko PRATI vaš mobilni telefon, obratite pažnju!

Možda zvuči kao zaplet nekog špijunskog filma, ali je vrlo realno

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Panthermedia/Profimedia

Da li ste ikada posumnjali da neko prati svaki vaš korak? S današnjom tehnologijom, to je vrlo jednostavno učiniti, posebno ako imate mobilni telefon.

Hakeri mogu da saznaju sve o vašem životu! Praćenjem GPS signala otkriće gde idete u kupovinu i druge lokacije koje redovno posećujete. A, kada prikupe dovoljno informacija, prodaće ih na Dark Webu ili iskoristiti za krađu identiteta.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju Objektiv.rs

Zvuči neverovatno, kao zaplet nekog špijunskog filma, ali je vrlo realno, o čemu svedoče i brojni slučajevi širom sveta. Zato je važno da prepoznate signale, koje mobilni telefon šalje u slučaju da vas neko prati.

1) Telefon se pregreva

Primetili ste da je uređaj “užaren” u poslednje vreme. To može biti znak da je hakovan. Maliciozni program koji neprekidno radi, a da toga niste svesni, dovodi do pregrevanja, objašnjava Rasel Kent Pejn, direktor kompanije Certo Software.

Naravno, postoje i drugi razlozi zbog kojih se telefon pregreva.

2) Baterija se brzo prazni

Obratite pažnju da li se baterija prazni brže nego obično. Hakovani telefoni neprekidno šalju podatke trećem licu i zato troše više energije, objašnjava Kent Pejn.

3) “Data usage” u crvenom

Proverite da li telefon u poslednje vreme troši više mobilnog interneta, nego obično. Uređaji koji su praćeni stalno šalju podatke i zauzimaju više protoka, prenosi Reader’s digest.

4) Sam se restartuje

“Ukoliko mobilni sam od sebe počne da se restartuje, to može biti znak da je hakovan“, objašnjava David Lukić, konsultant za bezbednost podataka u kompaniji IDStrong.

On dodaje da ubačeni maliciozni program obično dođe u “sukob” s drugim aplikacijama, pa telefon “pobrljavi”.

Foto: Pixabay

5) Dugo se isključuje

Obratite pažnju ako je telefonu potrebno više vremena, nego obično, da se isključi.

“Kada stisnete off dugme, uređaj mora da završi sve zadatke koje je započeo. To podrazumeva i slanje podataka trećem licu, odnosno hakeru, što značajno produžava vreme isključivanja“, otkriva Kejt Pejn.

6) Rutovanje uređaja

Reč je o manuelnom uklanjanju restrikcija proizvođača, kako bi moglo da se pristupi zaštićenim delovima aparata i instalira program za špijuniranje.

“Ovo ne možete sami da primetite. Potražite aplikacije Cydia za iOS ili SuperUser za Androide. Može se dogoditi i da vam same iskoče na ekranu”, poručuju stručnjaci.

7) Čujete neobične zvukove

Ukoliko čujete eho, statične ili zvuke kliktanja, to može biti znak da neko prisluškuje pozive. Stručnjaci objašnjavaju da se to retko događa, jer su hakeri usavršili brojne tehnike, ali obratite pažnju.

8) Telefon radi kao puž

Uređaj je odjednom usporio i to vas nervira?! Svaki telefon vremenom gubi brzinu i kapacitet, ali ako se to dešava u kombinaciji s drugim “simptomima” trebalo bi da se zapitate, kaže David Lukić.

Šta možete da učinite?

Prva stvar koju bi trebalo da uradite jeste reboot telefona, navode sajber-stručnjaci.

“Zvuči neverovatno, ali pojedine aplikacije i softveri za praćenje oslanjaju se na to da nikada nećete restartovati telefon. Ovim jednostavnim potezom, zaustavićete hakere“, kaže Kejt Pejn.

On savetuje i da skenirate telefon s pouzdanim aplikacijama, koje “čiste” maliciozne programe, poput Malwarebytes ili Bitdefender Total Security.

“Isključite GPS i lociranje kada vam nije neophodno, jer to onemogućava trećem licu da sazna vašu lokaciju. Važno je i da redovno ažurirate telefon i izbrišite aplikacije koje vam nisu poznate“, zaključuje direktor Certo Software.



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar