Naučnici potvrdili: Zdrave navike produžavaju životni VEK čak i do 8 GODINA! Evo šta to podrazumeva

I to bez obzira na eventualne bolesti koje imate

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/freepik

Naučnici su, nakon novog istraživanja, otkrili da osobe mogu da produže svoj životni vek i do 8 godina, ukoliko se odreknu cigareta, alkohola i ukoliko redovno vežbaju.

To važi čak i za one koji imaju teške, hronične bolesti!

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Prema podacima sa Univerziteta u Lesteru, prestanak pušenja je primarni i najefektivniji zdravstveni doprinos, a sledi ga fizička aktivnost i na trećem mestu je suzdržavanje od konzumiranja alkoholnih pića.

Tim je obradio zdravstvene podatke od 480.000 osoba, starih oko 45 godina i pratio je njihovo zdravstveno stanje u roku od šest godina.

Oni su istraživali osobe sa hroničnim stanjima, poput raka, demencije, astme, dijabetesa, slabog rada srca i anksioznosti i pratili su način na koji je zdraviji životni stil uticao na poboljšanje njihovog zdravstvenog stanja i dužine životnog veka.

Odbijanje cigarete, Foto:Pixabay/Tumisu

Takođe su uzimani u obzir i etničko poreklo, zaposlenost i težina.

Otkriveno je da su muškarci koji su imali više od jednog oboljenja, ali i loš životni stil, svoj životni vek mogli da produže na još godinu i po dana, dok su oni sa zdravim stilom produžili vek na 4,5 godine, a oni sa ekstremno zdravim životnim stilom su mogli da produže svoj vek na još 6,3 godina.

Devojka sa tegovima, Foto:Freepik/teksomolika

Što se tiče žena, one sa nezdravim životnim navikama su, nakon njihove promene, produžile životni vek za 3,5 godine. One sa zdravijim stilom na 6,4 godine, a one koje su zaista živele zdravim životom na 7,6 godina.

Zaključak je da zdrave životne navike mogu da produže svačiji vek, bez obzira na zdravstveno stanje.



Izvor: Objektiv.rs, diabetes.co.uk

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar