STREPI OD ZATVORA

Preti mu najgori ZATVOR: Asanž neće izdržati ako ga izruče SAD-u, jedini SPAS mu je smrt

Asanž će verovatno biti poslat u savezni zatvor Supermaks u Firenci

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube printscreen

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, morao bi skoro da umre da bi se izvukao iz verovatno najozloglašenijeg zatvora u Sjedinjenim Američkim Državama ako bi ga osudili za optužbe za špijunažu i poslali tamo, rečeno je danas na sudu u londonskom Old Bejliju.

Asanž, koji se bori protiv zahteva za izručenje SAD, verovatno bi bio poslat u savezni zatvor Supermaks u Firenci, u Koloradu, ako bude osuđen, izjavila je Morin Beird, bivša upravnica Kazneno-popravnog centra Metropolitan u Njujorku, preneo je AP.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ona je rekla da će se Asanž verovatno suočiti s najtežim zatvorskim uslovima koje SAD mogu da nametnu, usloviima koji dovode do niza mentalnih problema, uključujući anksioznost i paranoju.

Ne može više da izdrži: Asanž umalo digao ruku na sebe, gledao Praljkovo SAMOUBISTVO, hteo isti otrov! 

“Iz mog iskustva, skoro tri decenije rada u saveznim zatvorima, složila bih se da dugotrajna izolacija može imati ozbiljne negativne efekte na mentalno zdravlje zatvorenika”, rekla je Beirdova.

Prema njenim rečima, Asanž će biti verovatno pod posebnim administrativnim merama ako bude izručen SAD, kako u istražnom pritvoru, tako i nakon bilo kakve osuđujuće presude, zbog zabrinutosti oko nacionalne bezbednosti unutar američke vlade.

Prema ovim merama, koje su diskreciono pravo američkog državnog tužioca i koje su korišćene za osuđene teroriste, zatvorenici gotovo ceo dan provode zatvoreni u svojim ćelijama bez kontakta s drugim zatvorenicima i malo kontakata sa spoljnim svetom.

S obzirom na verovatnoću zahteva za posebnim administrativnim merama, Beirdova je rekla da će jedino mesto za njega biti ADX Firenca u Koloradu, osim ako ne dođe do ozbiljne promene u njegovom medicinskom statusu.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar