OTKRIVAMO!

Srbi su imali i Svetog Savu DRUGOG, pa su ga ZABORAVILI! Bio je Nemanjić, a danas njegove mošti čine ČUDA

Bio je sin prvog srpskog kralja i sinovac prvog srpskog arhiepiskopa, a zadužio je Srbiju mnogo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
foto: spc.rs

Sveti Savo ti pomozi da živimo mi u slozi”, deo je himne koju je srpski narod ispevao svom prvom arhiepiskopu. Međutim ono što mnogi Srbi ne znaju to je činjenica da je ovaj narod imao i Svetog Savu II, koji je takođe iz porodice Nemanjića i bio je treći arhiepiskop!

Sveti Sava Drugi, bio je jedan od važnijih srpskih arhiepiskopa, ali je pao totalno u senku Svetog Save, u istorijskim čitankama gotovo da ga i nema, te mnogi ljudi, danas u Srbiji i ne znaju da je on zaista postaojao, a isto tako nemaju pojma koliko je on važan za postojanje današnje Srpske države i crkve.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Objektiv.rs posle priče o zaboravljenom kralju Srbije Stefanu Radislavu, poznatijem kao Stefan Duka donosi priču o još jednom velikanu kog su Srbi zaboravili, a to je Sveti Sava Drugi.

Sveti Sava Drugi rođen je oko 1200. godine kao Predislav i takođe potiče iz dinastije Nemanjića. Tačnije on je sin kralja Stefana Prvovenčanog, a bratanac Svetoga Save I.

Velika BRUKA Srba! Za ovog KRALJA čuli ste u “Nemanjićima”, a nemate pojma koliko je promenio Srbiju

Dok su prva tri sina Stefana Prvovenčanog Radoslav, Vladislav i Uroš jedan za drugim kao kraljevi vladali Srbijom, četvrti Predislav da od mladosti nije pokazivao interesovanje za ovozemaljske počasti.

Foto: Wikipedia

Sledujući primer svog velikog strica koji mu je bio uzor Predislav se zamonaši u manastiru Hilandar, tu je i dobio ime Sava, kao i njegov stric. Nedugo zatim iz Hilandara odlazi u Svetu Zemlju da se pokloni Grobu Hristovom i da vidi sva mesta stradanja Njegovog.

Iz Hilandara prvo je postavljen za Episkopa humskog, a onda za Arhiepiskopa srpskog.

Izabran je za Arhepiskopa srpskog posle Svetog Arsenija 1264. godine pod imenom Sava II.

Upravljao Crkvom sedam godina s velikom predanošću i ljubavlju, znajući, kako veli njegov biograf Sveti arhiepiskop Danilo, “da će svako odgovarati za dani mu talant i zato se neoslabljeno brinuo za Bogom darovanu mu pastvu stada Hristovog“.

Upokojio se 1271. godine u Peći. Mošti mu leže i danas u Pećkoj patrijaršiji.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Kivot Svetog Save Drugog, trećeg po redu arhiepiskopa srpskog u Pećkoj patrijaršiji. I dalje ponosno čuva srpsku istinu i postojanje na Kosovu #srbija?? #history #crkva #kosovo

Објава коју дели Istorija Srbije (@srb.istorija) дана

Za njegove mošti životopisci kažu da „leže u grobnici u Pećkoj patrijaršiji, da isceljuju, da iz njih izlazi miris koji osvećuje vazduh i da se nad njima događaju mnoga čudesa“.

Lik ovog svetitelja sačuvan je na freskama u Studenici, Arilju, Sopoćanima i Oraovici.

U Pećkoj patrijaršiji iznad njegove grobnice nalazi se predstava njegovog uspenja, a Srpska crkva proslavlja ga 21. februara.

Piše: D. Zlojutro



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar