IZNENAĐUJUĆE

Najvažniji faktor ličnog USPEHA: Studija otkriva kada smo u životu na vrhuncu SAMOPOUZDANJA i zašto

Istraživanje je obuhvatilo preko 165 hiljada ljudi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/ katemangostar

Kada smo mladi, nekad nam se čini da smo nepobedivi. Svet je naš i gotovo smo nezaustavljivi, iako je istina daleko drugačija.

Tek kasnije shvatamo, koliko neke stvari nismo razumeli kako treba, i koliko tek treba da se “ispilimo”, da bismo shvatili kako život zapravo funkcioniše.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Upravo u ovim godinama, daleko više zavisimo od tuđih kritika, te nas je lakše poremetititi. Neretko se bojimo da radimo stvari koje želimo da radimo, strepeći da će drugi pomisliti da je to sramotno. Dok čekamo da odrastemo, možda u kasnim dvadesetim godinama i početkom tridesetih, konačno se osećamo najsigurnije što smo ikada bili. Međutim, studija koja je analizirala istraživačke članke koji su obuhvatili oko 165 hiljada učesnika, otkrila je da to zapravo nije doba, kada je naše samopoštovanje najviše.

Naučnici su utvrdili u kojim godinama imamo, ili ćemo imati, naveći stepen samopouzdanja:

Foto: Freepik/ JillWellington

Sve počinje u detinjstvu

Istraživanje je pokazalo da se samopouzdanje povećava u periodu od 4. do 11 godine. Jedan od mogućih razloga za to, po rečima stručnjaka, je što deca počinju da se osećaju sve samostalnije tokom tog perioda. A upravo to što su naučili da rade mnogo toga sami, pomaže u povećanju njihovog samopouzdanja, samim tim i samopoštovanja.

Foto:Freepik/master1305

Tinejdžeri

Nažalost, brojne studije su pokazale da se nivo samopoštovanja smanjuje u adolescenciji. Smatralo se da to ima neke veze sa tim, što je u pitanju prelazni period. Tinejdžeri počinju da idu u srednju školu i doživljavaju emocionalne i fizičke promene, koje bi mogle uticati na njihovo samopouzdanje. Takođe, u tom periodu, češće se upoređuju sa drugima, te su svesniji nekih eventualnih “mana”, što čini da se osećaju dodatno nesigurno.

Međutim, najnovija istraživanja sugerišu da se poslednjih godina, kod tinejdžera od od 11 do 15 godina, nivo samopoštovanja ne menja toliko. A sa 15 godina počinje drastično da raste.

Foto/Ilustracija/Objektiv/Freepik/rawpixel.com

U dvadesetim, samopouzdanje raste

Samopoštovanje nastavlja da raste i u odraslom dobu, kažu naučnici. Tokom ovog perioda razvijamo zrelije osobine ličnosti. To je iz razloga što preuzimamo nove društvene uloge, koje od nas zahtevaju da budemo odgovorniji, savesniji i emocionalno stabilniji. Dakle, kada smo u vezi, ili imamo posao, postanemo roditelji – to nas tera da poboljšamo te zrele osobine. A to zauzvrat raste i naše samopoštovanje.

Vrhunac

Verovali ili ne, naučnici tvrde da, između 60. i 70. godina života, ljudi dosegnu najveći nivo samopouzdanja, a samim tim i samopoštovanja. Nakon toga, počinje lagano da opada, a snažno se smanjuje nakon osamdesetih godina života. Naučnici su to povezali sa činjenicom da mnogi, u tim godinama, gube svoje partnere, ali i društvene uloge.

Nažalost, to može dovesti do depresije, ali i izazvati određene poremećaje i naštetiti ukupnom blagostanju.

Foto:Freepik/freepik

Nije bilo značajnih razlika u obrascima samopoštovanja među polovima, nacionalnostima, pa čak ni generacijama, tvrde naučnici.

Međutim, samopoštovanje se može promeniti i kratkoročno i dugoročno, u zavisnosti od toga šta se dešava u našem životu.

Naš uspeh na poslu, lični život i drugi stresni događaji mogu uticati na naše samopoštovanje. Ali uprkos tim kolebanjima, još uvek možete videti isti obrazac koji su opisali istraživači.

Da li se slažete sa naučnicima? Kada ste se do sada osećali najsigurnije?

Pišite nam u komentarima.



Izvor: Objektiv.rs, Brightside.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar