Poput lepka, ne pušta vas nigde samog: Da li se znali da postoji 5 razloga zašto vas PAS PRATI u stopu?

Nije u pitanju samo ljubav prema vama

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/ Freepik

Sigurni smo da vam je poznata situacija: vi levo, pas za vama. Vi napolje, on takođe. Vi u toalet, eto njega, tu je, ispod nogu, čeka da završite šta imate.

Sa jedne strane, veliki broj vlasnika se neretko i uplaši kada se pas ovako ponaša, jer se odavno tvrdi da psi mogu da osete kad nešto nije kako treba (što jeste istina), ali, činjenica je da postoje valjani razlozi zašto se tako ponašaju.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Verovali ili ne, oni smatraju da nam na taj način čine uslugu. Iako nam to što su nekad “poput čička” zna da bude slatko, nekad nas može i iznervirati, a ovo je 5 razloga zašto to naše kuce rade, po rečima veterinara sa portala Canidae.

Foto:Freepik/pressfoto

Druženje

Pre svega je potrebno da se vratimo u daleku prošlost, odnosno, prisetimo da su psi nekada živeli u čoporima pre nego što su pripitomljeni. Baš iz tog razloga, u prirodi im je da ne vole da budu sami, pogotovo ako smo im jedino društvo, odnosno, na nama je primarni fokus.

Samim tim, mi smo centar njihovog sveta. I oni zaista vole da budu oko nas. Ova veza i druženje takođe postaju važan deo našeg života i svakodnevne rutine. Jednostavno je lepo imati psećeg saputnika, koji nas prati i čini da se osećamo potrebnim i voljenim.

Zna se ko je gazda

Naši ljubimci uče iz ponašanja ljudi oko sebe. Ukoliko vas je u kući više, oni će brzo naučiti ko je taj ko se sa njima igra, ko ih hrani, ko ih šeta i slično.

Vaš pas može da vas prati jer ne želi da propusti nikakve specijalne aktivnosti, ali i da bi dobio hranu, što im je prirodni instinkt, čak i kada su im činije pune.

Ukoliko je jedna osoba ta koja se oko psa više trudi, logično je da se pas “zalepi” za nju. Poput deteta koje tačno zna kojoj odrasloj osobi da se umiljava kako bi dobilo ono što želi, tako i naši psi imaju slične motive.

Foto: Pixabay/PicsbyFran

Pažnja

Psi tačno znaju ko će im pružiti najviše pažnje kakvu žele. Pogotovo ako ste ga udomili kao štene. Sa te strane, psi se neretko ponašaju u blizini vlasnika, kao deca kad su sa roditeljima.

Pas vas prati, tražeći vašu pažnju, neretko ćete se možda i saplesti o njega, dok pokušava da vam pokaže koliko ste mu potrebni i koliko vas voli, ili čak cvileti ako izađete bez njega van kuće ili dvorišta.

Ne želi da bude napušten

Što vas više pas prati i posmatra svaki vaš pokret, to će vas više razumeti. Psi uče da razumeju naša emocionalna stanja na njihovom nivou razumevanja. Kroz ponavljanje, vaš pas će naučiti da akcije i govor tela mogu značiti nešto određeno. Na primer, ako svakodnevno sledite jutarnju rutinu pre nego što odete na posao, vaš pas će naučiti da poveže određena ponašanja sa činjenicom da ćete uskoro otići. Možda ćete primetiti da je pas više uz vas, kako vam se bliži vreme odlaska, baš iz razloga što ne želi da ga napustite.

Foto:Freepik/master1305

Radoznalost

Psima je u krvi da su prirodno radoznali. Sa te strane, možda vas prati jer ne želi da išta propusti. Primera radi, došli ste iz prodavnice i pokušavate da raspremite torbu, ali je to gotovo nemoguće od vašeg ljubimca koji pokušava da sazna “šta to tu ima tako lepo”. To je baš iz razloga što žele da budu deo svega što se događa, objašnjavaju veterinari.

Upozorenja

I kao finalno, ono što smo spomenuli na početku.

Ukoliko je ponašanje vašeg ljubimca drugačije nego inače, odnosno, najednom je postalo opsesivno i gotovo ekstremno, možda postoje skriveni problemi.

Sa jedne strane, živeći sa psom, otkrićete i kada je nervozan, uplašen, bolestan ili ga nešto boli, ali isto to, on će naučiti o vama. Učimo da razumemo znakove svog psa, a oni uče naše, bilo suptilne ili direktne. Samim tim, mogu predvideti određene stvari na osnovu svojih stalnih interakcija sa nama, čak i kada je to neželjena interakcija.

Naravno, ukoliko takvo ponašanje dugo traje, najbolje je da se konsultujete sa stručnjakom kako biste otkrili šta je tačan uzrok svega toga.

Posmatrajte to što vas pas prati kao veliki kompliment, jer time pokazuje svoju ljubav i poverenje u vas kao svog omiljenog saputnika.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar