U službi njenog veličanstva: Lakijev dron KRŠI i LOMI neprijateljske letelice (VIDEO)

Britanija se sprema za veliku modernizaciju svoje vojske

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen Youtube / Bloomberg QuickTake Originals

Britanske vojnike u budućnosti bi mogli da zamene automatizovani dronovi, sposobni da lansiraju torpeda, dopremaju opremu i izvlače ranjenike iz borbenih zona.

O upotrebi sofisticirane tehnologije govorio je ministar odbrane Ben Volas, tokom boravka na novom brodu britanske mornarice, HMS Tamar.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Vojne snage spremiće se za buduće bitke i neće živeti u prošlosti. Naši neprijatelji prilagodili su se brže nego mi“, rekao je Volas.

Višenamenska letelica

Jedan od dronova koji se razvija za potrebe mornarice je T-800, projektovan da prenese 180 kilograma tereta na udaljenost do 20 kilometara. Razvija ga kompanija Malloy Aeronautics, a može se programirati da nosi torpeda i gađa neprijateljske brodove.

Na video-snimku vidimo probni let nešto manjeg modela T-80 iste kompanije, koji može da ponese do 30 kilograma tereta:

Pored ubojitih sredstava i vojne opreme, recimo dodatnih zaliha medikamenata, municije ili granata, T-800 bi mogao da izvlači ranjenike i preveze ih na sigurno, prenosi britanski The Sun.

“Udarni ovan” u vazduhu

Tokom posete ministra Volasa brodu HMS Tamar predstavljen je i dron Anvil. Robotizovanu letelicu izradila je kompanija Anduril, čiji je osnivač Palmer Laki, kreator Oculus Rifta.

Objektiv.rs pisao je ranije o projektima kalifornijskog startapa, među kojima je i izviđački dron Ghost 4.

Anvil je zamišljen kao “udarni ovan” koji bi locirao, identifikovao i uništavao neprijateljske dronove, tako što bi se zaletao u njih! Opremljen je kamerama i specijalnim senzorima, koji mu pomažu da samostalno traga za metama, što se vidi na narednom snimku.

Predstavljeni dronovi mogli bi da se u budućnosti lansiranju s britanskih brodova, ali u ovom trenutku nije saopšteno kada će se naći u službi.



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar