VEČITI DERBI: Crvena zvezda – Partizan, istorijat, rezultati i statistika

Tekst koji smo pripremili, ima za cilj da podseti na neke najvažnije utakmice i podatke, kao i da upozna mlađe generacije sa istorijatom jednog takvog događaja u našoj zemlji, kakav je večiti derbi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia/KOCA SULEJMANOVIC/AFP

Večiti derbi: Crvena zvezda – Partizan, istorijat, rezultati i statistika, tema je koju vam je naš portal Objektiv.rs pripremio pred kraj ovih letnjih dana, a u susret brojnim izazovima koji očekuju beogradske timove. Očekuje vas dosta novih informacija koje možda niste znali, te je ovaj tekst idealna prilika da više naučite o “prazniku srpskog fudbala“, kakav je svakako, večiti derbi.

U Srbiji postoji mnogo ljubitelja fudbala, koji uglavnom favorizuju dva naša najveća kluba – Partizan i Crvenu zvezdu. Upravo zbog toga, pripremili smo za vas istorijat večitih derbija, sa najzanimljivijim podacima i onim informacijama koje možda niste znali dosad, a što će svakako biti interesantno. Osim toga, moći ćete da se upoznate i sa ostalim detaljima vezanim za večiti derbi Crvena zvezda – Partizan, nakon kojih će vas ova tema možda još više zaintrigirati.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Večiti derbi – prvi u istoriji

Utakmica koja se računa kao prva koja je odigrana između ljutih rivala, desila se 5. januara 1947. godine u Beogradu. Crno-beli i crveno-beli odmerili su snage na tadašnjem JNA (sada Stadion Partizana), a najkarakterističniji podatak u vezi sa ovim duelom, jeste da je prvi večiti derbi Crvena zvezda – Partizan, odigran na veoma niskoj temperaturi – u Beogradu je tog dana bilo čak -19 stepeni!

Ni to nije bila prepreka da se okupe navijači, pošto ih je tog 5. januara bilo, za ove vremenske uslove, “čak” 4.000 na tribinama. Pobedila je Crvena zvezda sa 4:3, a het-trik za goste postigao je Jezerkić. Međutim, zanimljivo, te sezone je Partizan osvojio prvenstvo, a crveno-beli su bili treći.

Do svoje prve pobede kada je večiti derbi Crvena zvezda – Partizan u pitanju, crno-beli su stigli već u sledećem, drugom po redu, 27. aprila 1947. kada su slavili minimalnim rezultatom.

Kada su osnovani večiti rivali?

Dopunićemo znanje sada iz srpske fudbalske istorije, informacijama u vezi sa datumima nastanka naša dva najveća kluba.

Crvena zvezda osnovana je 4. marta 1945. godine, i to od strane omladinaca i članova Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Srbije.

Foto: TopFoto/Topfoto/Profimedia

Partizan je osnovan nekoliko meseci kasnije, odnosno 4. oktobra 1945, kao deo Jugoslovenskog sportskog društva.

Večiti derbi – koliko ih je odigrano dosad?

Zvanična statistika govori nam da je poslednji večiti derbi, bio jubilarni, 200. po redu, a odigrano je i 55 nezvaničnih mečeva.

Foto: FK Partizan

Kada je reč o večitim derbijima u prvenstvu, bilo ih je 162 (64 pobede Crvene zvezde, 47 Partizana i 51 nerešen rezultat), a u kupu 38 mečeva (20 pobeda tima iz Ljutice Bogdana, 14 iz Humske, a četiri puta ishod je bio izjednačen).

Poređenje: koliko su večiti rivali osvojili trofeja?

Najtrofejniji srpski klub je Crvena zvezda, koja ima 31 titulu nacionalnog šampiona, dok je Partizan iza nje sa 27 titula.

Foto: FK Crvena zvezda

Gol-razlika odlučivala je dva puta, budući da su oba tima bila izjednačena po bodovima. To se dogodilo dvaput, u sezonama 1958/59. i 1985/86.

Crveno-beli su osvojili i 24 trofeja u nacionalnim kupovima, dok su crno-beli zasad na 16.

Ko je odigrao najviše utakmica u večitim derbijima?

Ne bi trebalo da bude mnogo razmišljanja oko ovog pitanja, pošto je odgovor vrlo izvestan – to je uradila legenda Partizana, Saša Ilić.

 

Foto: FK Partizan

On je čak 31 put igrao večiti derbi Crvena zvezda – Partizan, a iza njega je još jedna ikona kluba iz Humske – Momčilo Vukotić sa 25 nastupa.

Od bivših igrača Crvene zvezde, najviše nastupa imaju Bora Kostić (23) i Dragan Džajić (21).

Najbolji strelci u večitim derbijima

Fudbaler koji je postigao najviše golova jeste Marko Valok iz Partizana, koji je 13 puta tresao mrežu rivala, a slede ga, ponovo, Bora Kostić i Dragan Džajić, sa po devet pogodaka.

Foto: Printscreen/YouTube/Crvena zvezda

Večiti derbi – najubedljivije pobede

Kada je reč o uopšteno najubedljivijim pobedama, njih je ostvario Partizan, u 13. derbiju 6. decembra 1953. godine, kada je slavio sa čak 7:1. Revanširala se donekle i Zvezda, onim trijumfom iz novembra ’68. godine – 6:1.

Partizanov trijumf:

Zvezdin:

Ko je dobio prvi crveni karton i ko nikada nije primio gol?

Prvi crveni karton u večitim derbijima dobio je Ljuba Spajić, fudbaler Crvene zvezde, a interesantno je i da Vladimir Dišljenković nikada nije primio gol (a branio je na pet utakmica).

Foto:: JASPER JACOBS/AFP/Profimedia

Kada su sudije iz inostranstva delile pravdu na večitom derbiju?

Sudije iz inostranstva dva puta su bile glavni arbitri na mečevima – 25. avgusta 1957. Crvena zvezda – Partizan 2:2, Italijan Liverani, a 2. marta 1958. Crvena zvezda – Partizan 2:2, Austrijanac Kajner.

Igrači koji su postigli golove i za jedne i za druge

Podatak koji nerado čitaju pristalice oba tima, vezan je za strelce za oba kluba. Na zvaničnim večitim derbijima (prvenstveni i kup susreti) strelci za oba kluba bili su Jovan Jezerkić (tri gola za Crvenu zvezdu i dva gola za Partizan), Branko Zebec (pet golova za Partizan i jedan gol za Crvenu zvezdu) i Milko Đurovski (šest golova za Crvenu zvezdu i dva gola za Partizan).

Foto: Printscreen/YouTube

Večiti derbi – najveća i najmanja poseta na stadionu

Rekordna poseta na tribinama zabeležena je 7. novembra 1976. godine, kada je Zvezda pobedila sa 1:0, a taj duel pratilo je čak oko 108.000 gledalaca (sa plaćenim ulaznicama 90.142).

Najmanja poseta, prema podacima sa Vikipedije, zabeležena je u polufinalu Kupa Srbije i Crne Gore 11. maja 2005, kada je večiti derbi Crvena zvezda – Partizan pratilo samo oko 8.000 ljudi.

Zanimljivosti u vezi sa večitim rivalima

Golmani koji su jedini u seniorskoj konkurenciji branili i za jedne i za druge su Rade Mojović i Vladimir Stojković.

Takođe, Stojković je nosilac još jedne “laskave titule”: on je jedini igrač koji je u istoriji osvojio duplu krunu i sa crno-belima i sa crveno-belima. Sa klubom iz Ljutice Bogdana to je uradio u sezoni 2005/06, a potom s timom iz Humske u sezoni 2010/11.

Foto: FK Partizan

A evo i jedne zanimljivosti koja je u tadašnje vreme verovatno predstavljala veliku izdaju: ko je jedini trener koji je prešao direktno iz kluba u klub?

To je bio Milovan Ćirić. On se leta 1954. godine preselio iz Partizana u Crvenu zvezdu.

Stranci – igrači i treneri

Podatak koji verovatno većina može naslutiti o kojim se igračima radi, vezan je za strance koji su nastupali za oba tima. To su, naravno, Gabrijel Kleo i Abubakar Oumaru.

Foto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

Kada je reč o inostranim trenerima koji su vodili ekipe u večitim derbijima, Zvezda ih je imala (zasad) za jednog više.

U Crvenoj zvezdi su kao strani treneri radili Valter Zenga (Italija), Zdenjek Zeman (Češka), Čedomir Janevski (Makedonija), Robert Prosinečki (Hrvatska), Rikardo Sa Pinto (Portugal) i Slaviša Stojanović (Slovenija), a na klupi Partizana sedeli su internacionalci Ilješ Špic i Geza Kaločaj (Mađarska), Lotar Mateus i Jirgen Reber (Nemačka), te Avram Grant (Izrael).

A da li znate koji treneri su jedini radili u oba kluba?

To su Milovan Ćirić, Aleksandar Tomašević, Gojko Zec i Velibor Vasović, a kao trener golmana, za oba tima radio je Toma Savić.

Srpski večiti derbi visoko pozicioniran

Po sledećem podatku, beogradski večiti derbi Crvena zvezda – Partizan je među vodećim u svetu.

Foto: FK Partizan

Naime, engleski Dejli mejl rangirao ga je 2009. godine kao četvrti najznačajniji gradski derbi u svetu fudbala, što dovoljno govori o popularnosti i opravdanom fanatizmu koji prikazuju navijači dok gledaju večiti derbi Crvena zvezda – Partizan.

Foto: Printscreen/YouTube

Večiti derbi Crvena zvezda – Partizan je najvažniji događaj u Srbiji

Nadamo se da ste uživali u tekstu, i da ćete sa više pažnje pratiti u budućnosti, po mnogima – najveći događaj u našoj državi. To je večiti derbi, posle čijeg ishoda jedni idu radosno na posao, a drugi traže slobodan dan u slučaju poraza svoje omiljene ekipe.

Ukoliko imate još neke anegdote sa fudbalske predstave večiti derbi Crvena zvezda – Partizan, pišite nam u komentarima.

Priredio: A. A.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar