OBJEKTIV OTKRIVA

Ovo je dokaz da je Dubrovnik SRPSKI? Franjevci oteli crkvu SPC, pokatoličili je, a u njoj se dešava ČUDO

Ova vest, međutim kao da nekome u Hrvatskoj ne odgovara da se pročuje, te je potpuno ignorišu, a čak i kriju od objavljivanja

Foto: Aleksey Butenkov/Alamy/Alamy/Profimedia, Denis Lovrović/AFP/Profimedia

Dubrovnik je jedan od najlepših gradova na Jadranskom moru, a u sebi krije mnoge istorijske tajne. Često je bio na meti mnogih osvajača te nije ništa čudno kada se neke dve istorije ili religije ukrste na istom mestu. Ipak, jednu stvar Hrvatska godinama skriva od očiju javnosti u Dubrovniku, a usko je povezana sa Srbima u Dubrovniku i njihovom stranom istorije.

Kako Objektiv.rs otkriva na zidinama jednog od franjevačkog manastira u Dubrovniku pojavile su se ispod maltera, ni manje ni više nego pravoslavne ikone iz 14. veka.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ova vest, međutim kao da nekome u Hrvatskoj ne odgovara da se pročuje, te je potpuno ignorišu, a čak i kriju od objavljivanja, valjda iz straha da se ne dokaže da su i Srbi nekada naseljavali Dubrovnik?!

Gradonačelnik Dubrovnika upozorio na KATASTROFU i uporedio TRI podatka

Naime, kako za Objektiv.rs priča Miloš S. (38) koji je posetio Dubrovnik i na zidinama franjevačkog manastira Male Braće, ali i crkvi Preobraženja Kristova ugledao pravoslavne freske niko od sveštenih lica nije želeo da mu objasni o čemu se to radi.

-Primetio sam da se ispod maltera pojavljuju ikone, odmah sam prepoznao pravoslavni ikonopis, jer sam neko ko redovno obilazi manastire, kako pravoslavne tako i druge širom bivše Jugoslavije. Jednostavno volim to. Zanimalo me otkud u franjevačkom samostanu pravoslavne ikone. Pokušao sam da pitam ljude koji tu bogosluže, ali su svi kada su čuli moje pitanje okretali glavu i bez reči odlazili od mene – kaže nam Miloš.

Prema njegovim rečima svuda gde je pokucao na vrata sa tim pitanjem udario je u zid ćutanja.

-Istraživao sam malo i otkrio da su se prvi put ove freske ispod maltera pojavile 1992. godine i od tada se u Hrvatskoj, ali ni ovde o njima ne priča. Pokušali su jednom i da ih prekreče, ali je čitav malter sa farbom otpao i ikone su ponovo izašle – otkriva nam svoje istraživanje Miloš.

Sve ovo podseća na kultno filmsko ostvarenje u režiji Gorana Paskaljevića “Vreme čuda” kada su nove komunističke vlasti od crkve hteli da naprave školu, ali su kroz kreč ikone izbijale uvek, ma koliko puta da su ih partizani krečili.

Kako naš portal saznaje na ikonama koje su se pojavile na zidovima franjevačkog manastira zaista su iz 14. veka jer se na tom mestu nekada nalazila pravoslavna crkva, koju su franjevci kasnije prisvojili i pretvorili u svoj samostan u Dubrovniku.

Prema istorijskim zapisima do kojih je došao Objektiv.rs na ovome mestu crkvu je podigao jedan od najmoćnijih srpskih ladara kralj Uroš II Milutin 1317. godine te je moguće da ikone datiraju iz tog doba.

Na zvaničnom sajtu Dubrovačke biskupije kada je reč o samostanu Male Braće u dubrovniku ne postoje zapisi pre 1317. godine i dolaska srpskog kralja Uroša II Milutina. Već i oni navode da je “vrlo moguće da je samostan tada nastao”.

FOTO: Wikipedia

“Samostan je jedan od najvećih i najmonumentalnijih franjevačkih samostana. Ima dva klaustra: gornji (renesansni, krstastih svodova i polukružnih lukova) i donji (romaničko-gotički, ornamentnih stupića heksafora, rozeta i kapitela raznih oblika: geometrijskih, biljnih, ljudskih i životinjskih) s krstastim svodovima i šetnicom povrh. Mihoje Brajkov iz Bara (prva pol. XIV. st.) je gradio ovaj klaustar koji spada u najbolja romaničko-gotička ostvarenja u Hrvatskoj. Ima 120 stupova i 12 masivnih pilastara. Preslikan je u 17. st. freskama iz života svetog Franje. Na zidu klaustra je sarkofag M. Gučetica iz XIV. st. s reljefima, a u srednjoj šetnici klaustra je fontana s likom sv. Franje”, stoji na sajtu biskupije o ovom zdanju.

FOTO: Fejsbuk / FranjevačkisamostanMaleBraće

U Hrvatskim medijima, ali ni Dubrovačkim turističkim letcima ne može se naći da se na ovom mestu mogu videti pravoslavne ikone iz 14. veka, već se to vešto krije i niko ne želi da priča o tome.

Poslali smo pitanja Dubrovačkoj biskupiji da nam objasni o čemu se radi i da li se dešava upravo ono što smo gledali u filmu “Vreme čuda”, ali smo mi, a tako i naši čitaoci i javnost ostali uskraćeni odgovora.

Piše: Darko Zlojutro

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar