Moždani implant iz Australije NOVA NADA za slepe osobe (FOTO)

Predstavljeni rezultati desetogodišnjeg rada istraživača

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Monash University / Monash Vision Group / Ferrari / Profimedia

Istraživači s Univerziteta Monaš u Melburnu, prvi u svetu, razvili su moždani implant koji pomaže slepim osobama da progledaju!

On se postavlja na površinu mozga i prima video-signale od specijalnih naočara s kamerom. Uređaj pretvara sliku u seriju električnih impulsa, koji stimulišu mozak i omogućavaju korisniku da vidi svet oko sebe, uz pomoć svetlećih “markera”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Slepi ljudi imaju oštećene nerve koji sprečavaju da vizuelni signali stignu do određenih delova mozga. Naš implant obezbeđuje protok tih informacija, kako bi mogli da se normalno kreću i prepoznaju prepreke u okruženju”, saopšteno je.

Decenija vrednog rada

Implant je rezultat desetogodišnjeg rada, a stručnjaci iz Melburna veruju da bi mogao da postane komercijalan, ukoliko se pokaže uspešnim posle svih testiranja, prenosi Sputnik.

“Nova istraživanja ukazuju da bi mogao da pomogne i pacijentima koji boluju od kvadriplegije“, navodi se.

Vesti iz Australije stižu ne dugo posle prezentacije Neuralinka, kompanije Ilona Maska, koja je predstavila mogućnosti svog moždanog mikročipa. Milijarder veruje da će uređaj lečiti brojne neurološke bolesti, ali i depresiju i demenciju.

Slično projektu Univerziteta Monaš, i implant Neuralinka testiran je na životinjama. Mask je tokom nedavne prezentacije pokazao kako snima i emituje moždane talase svinje Gertrude.



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar