Imate strah od STARENJA? Niste jedini! Ovo je sve češća pojava, ali može da preraste u ozbiljnu FOBIJU

Moderno doba sve više pospešuje ovaj problem

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto:Freepik/freepik

Strah od starenja nije ništa novo, ali se čini da postaje sve veća preokupacija današnjim mlađim generacijama.

Istraživanje Kraljevskog društva za javno zdravlje (RSPH) iz 2018. godine, otkrilo je da milenijalci imaju najviše izražen negativan stav prema starenju, koje vide kao strmi pad i ubeđeni su u to da su demencija i usamljenost neizbežni.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ovome je dosta doprineo i narativ koji imaju društvene mreže.

Prema neprofitnoj američkoj organizaciji “Flawless”, oko 60 odsto mladih smatra da su društvene mreže doprinele tome da se osećaju paranoično povodom starenja.

Takođe, istraživanje RSPH-a je dovelo do toga da započnu sa kampanjom da se izraz “anti-ejdžing” izbaci iz korišćenja u “bjuti” industriji, jer stvara pritisak kod žena da moraju da izgledaju mlađe, kao i da, na ovaj način, starenje gledaju kao nešto sa čim moraju da se bore.

Zabrinuta mlada žena, Foto:Freepik/katemangostar

Većina nas povremeno brine o tome da će da ostari, što nije ništa zabrinjavajuće, ali kada ta briga počne da utiče na vašu psihu i mentalno zdravlje, onda to postaje stanje sa dijagnozom – geraskofobija.

“Oni koji pate od geraskofobije često razmišljaju o promeni svog izgleda zbog starenja i o tome da će ubrzano gubiti kontrolu nad svojim životom kako stare. Ovakve misli uzrokuju panične napade, kratak dah, preznojavanje i drhtanje”, kaže doktor Rouz Agdami, psiholog.

Ona dodaje da ovaj poremećaj može da dovede i do toga da osobe počnu da izbegavaju aktivnosti koje ih podsećaju na starenje, pa se tako izoluju i smanjuju društvene kontakte.

Žena u depresiji, Foto:Pixabay/Engin Akyurt

Geraskofobija može uspešno da se leči kognitivnom bihejvioralnom terapijom, koja pomaže pojedincima da se suzdrže od svojim opterećujućih misli o starenju.

Za one koji nemaju ovoliki problem, ali su ipak dosta uplašeni zbog toga što više nisu u 20-im, 30-im, ili 40-im godinama života i smatraju da im vreme polako “ističe”, savet je da budu racionalni i da razmisle o svim stvarima koje ih tek čekaju u životu.

Dišite.

Sve će biti u redu.



Izvor: Objektiv.rs, rafinery29.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar