NOVA IDEJA

Razmatra se uvođenje “TIHIH ZONA” zbog korone, evo šta to znači

Smanjenje buke za samo šest decibela u prosečnom govoru može imati isti učinak na sprečavanje širenja virusa

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/Engin_Akyurt

Tišim govorom vazduhom se raspršuje manje virusa i tako se smanjuje njegovo širenje, što u vreme pandemije koronavirusa može biti važno u visokorizičnim zatvorenim prostorima poput bolnica ili restorana, utvrdili su američki naučnici.

Kon rekao SVE o merama za povratnike iz inostranstva: Ovako će se prijavljivati kada uđu u zemlju

Smanjenje buke za samo šest decibela u prosečnom govoru može imati isti učinak na sprečavanje širenja virusa kao i udvostručenje ventilacije u prostoriji, tvrde naučnici sa kalifornijskog univerziteta.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Rezultati naše studije ukazuju na to da bi javnozdravstvene vlasti trebali razmotriti uvođenje ‘tihih zona’ u zatvorenim prostorima visokog rizika poput čekaonica u bolnicama ili u restoranima i zalogajnicama“, napisali su. Svetska zdravstvena organizacija u julu je iznela mogućnost po kojoj se koronavirus može da se širi aerosolom u situacijama poput grupnog pevanja ili za vreme vežbanja u teretanama, kao i u restoranima.

Korona preti da EKSPLODIRA u TRI srpska grada: Krizni štab ih je POSEBNO označio, tu se najviše krše mere

Mikroskopske čestice koje se raspršuju tokom govora dovoljno su velike da nose aktivne čestice virusa, pokazalo je istraživanje. Povećanje glasnoće za 35 decibela, što je razlika između šapata i vike, šalje 50 puta više čestica.

 



Izvor: Večernji.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar