UPOZORIO

Kon rekao SVE o merama za povratnike iz inostranstva: Ovako će se prijavljivati kada uđu u zemlju

"Ako želimo, a ja želim, da nam se nikada više ne ponovi jul mesec, mi moramo mesecima unapred da razmišljamo i planiramo", kazao je Kon

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
FOTO Printscreen RTS

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je u praksi sprovodiva nova mera nadzora zbog korona virusa koja podrazumeva da se građani javljaju zdravstvenom sistemu po povratku iz inostranstva, a da će ona imati i dugoročne efekte, pogotovu u narednom periodu kada dolaze slave i zimski praznici.

“Ako želimo, a ja želim, da nam se nikada više ne ponovi jul mesec, mi moramo mesecima unapred da razmišljamo i planiramo“, kazao je Kon za dnevnik “Danas”.

Kon je rekao da će biti pronađen način da se povratnici prijave tako da to bude što manje opterećenje i za same građane i za lekare, a među mogućnostima su elektronsko prijavljivanje, pozivanje kol centra ili odlazak u kovid amublantu, za koju je naveo da je opcija koju treba izbeći kada je moguće.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Ovo jeste neki vid zdravstvenog nadzora, ali nije onaj zdravstveni nadzor koji je deifinisan zakonom i za koji su odgovorni instituti za javno zdravlje. Takav zdravstveni nadzor ne bi bio moguć. Jer ako očekujete povratak 50.000 ljudi, koje treba da pratite deset dana, to je pola miliona nadzora. Tako nešto nije moguće sprovesti bez vanrednog stanja”, naglasio je on.

Kon upozorava: Očekuje se 50.000 ulazaka nedeljno, evo koliko će vakcine da nas ŠTITE

Govoreći o stanju u školama, Kon je istakao da zasad postoji jasan pregled situacije u svim osnovnim školama u kojima se pojavio virus, ali da brine to što trenutno nema nijedne prijave sumnje na zarazu korona virusom u srednjim školama.

Foto: Printscreen/RTS

Kon sprovodi svoje ISTRAŽIVANJE o SMRTNOSTI od korone u Beogradu: Evo do kojih je zaključaka došao

“To mi govori da slučajevi zaražavanja među srednjoškolcima nisu pod nadzorom. Ako virusa ima u osnovnim školama, vrlo je verovatno da ga ima i u srednjim ali ti slučajevi nisu prijavljeni. Mi za osnovne škole, njih 11 u kojima je 13 đaka pozitivno, tačno znamo u svakom trenutku šta se dešava i možemo na vreme da uočimo da li je došlo do nekog ozbiljnijeg prenošenja”, kazao je on.

Na drugoj strani, dodao je Kon, malo je verovatno da od početka školske godine nijedan sredjnoškolac nije imao temperaturu.

Kon je naveo da postoji jasan algoritam za početak nastave na fakultetima i povratak studenata u domove kojim će se postupati u slučaju sumnje da je neki student zaražen.

“Određena su mesta gde će studenti koji čekaju rezultate testa biti smešteni. Za sada imamo samo dva pozitivna studenta. U domove se vratilo oko 5.000 studenata i očekujem da domski kapaciteti nastave da se pune”, naglasio je on.



Izvor: Danas, Agencije

Komentari (1)

  1. vi kazete ;"Na drugoj strani, dodao je Kon, malo je verovatno da od početka školske godine nijedan sredjnoškolac nije imao temperaturu." Pitam. iz cega zakljucujete da bi trebali da imaju temperaturu? Da li vi znate nesto sto ovaj narod ne zna.? Ko ste vi g.dine Kon.?Koga vi zastupate.Deluje da ste protiv Srba i naroda u Srbiji.

    Odgovori

Ostavite komentar