Japan zvanično dobio novog premijera: Vlada odmah izdala saopštenje o Rusiji, tiče se ISTORIJSKOG SPORA

Novi premijer Japana Jošihide Suga dobio je većinu glasova poslanika Predstavničkog doma japanskog parlamenta

Foto: Tanjug/AP Photo/Koji Sasahara

Novi premijer Japana je Jošihide Suga, koji je dobio većinu glasova u japanskom parlamentu. S tim u vezi, japansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da nova vlada namerava da razvija odnose sa Rusijom u raznim oblastima, između ostalog i kada se radi o zaključivanju mirovnog sporazuma.

U Japanu se samo o njemu priča: Ovo je budući PREMIJER, od farme do stolice u vladi

„Uzdržavamo se od prognoza, ali vlada Japana, polazeći od nacionalnih interesa, namerava da razvija japansko-ruske odnose u širokim sferama politike, uključujući pitanje zaključivanja mirovnog sporazuma, kao i pitanja ekonomije i kulture“, saopštio je japanski MIP.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Novi premijer Japana Jošihide Suga dobio je većinu glasova poslanika Predstavničkog doma japanskog parlamenta. Za njega je glasalo 314 pooslanika, a ukupno su 462 glasačka listića priznata važećim.

Japan PONOVO na udaru: Nakon tajfuna zapretio im snažan ZEMLJOTRES, upozorenje je kasnilo 

Dosadašnji premijer Japana Šinzo Abe ranije je objavio da se povlači sa dužnosti zbog zdravstvenih problema.

Ranije je Suga izjavio da namerava da nastavi dijalog s Rusijom kako bi se razjasnilo pitanje pripadnosti Kurilskih ostrva.

Spor oko Kurilskih ostrva

Rusija i Japan vode pregovore o zaključivanju mirovnog sporazuma, a Tokio se nada da će taj cilj biti postignut rešavanjem teritorijalnih pitanja, odnosno statusa Južnih Kurila.

Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Moskva insistira na tome da su ostrva ušla u sastav Sovjetskog Saveza na osnovu ishoda Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima ne podleže preispitivanju.

Izvor: Sputnjik

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar