VELIKI USPEH

U Japanu se samo o njemu priča: Ovo je budući PREMIJER, od farme do stolice u vladi

Glavni sekretar kabineta u vladi Šinza Abea, Suga, je već osam godina bio de fakto drugi glavnokomandujući Japana

Foto: Printscreen

Izborom za lidera vladajuće Liberalno demokratske partije, Jošihide Suga doslovno je sebi obezbedio mesto novog premijera Japana.

Glavni sekretar kabineta u vladi Šinza Abea, Suga, je već osam godina bio de fakto drugi glavnokomandujući Japana, čovek koji je “hendlovao” medije, savetovao Abea i vladao japanskom birokratijom.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Zahvaljujući tome, Suga (71) je brzo postao favorit za Abeovog zamenika, nakon što je premijer Japana najavio da će se povući iz zdravstvenih razloga.

Japan PONOVO na udaru: Nakon tajfuna zapretio im snažan ZEMLJOTRES, upozorenje je kasnilo 

Analitičari navode da je jedini razlog zašto je Suga siguran Abeov naslednik je taj što je najavio da će nastaviti Abeovu ekonomsku politiku – kombinaciju velike državne potrošnje, ultra lake monetarne politike i strukturalnih reformi.

“Pošto je bio Abeov glavni pomoćnik, Suga ne može da se odrekne Abea i dramatično izmeni politički kurs, a da ne izazove žestoku kritiku javnosti. Ruke su mu vezane”, rekao je Gardijanu Koiči Nakano, profesor političkih nauka na Univerzitetu Sofija u Tokiju.

Očekuje se da će na spoljnopolitičkom planu, Suga učvrstiti bezbednosne veze u svetlu turbulentne situacije u Severnoj Koreji i Kini, iako je priznao da mu nedostaju “diplomatske veštine”, koje su Abeu pomogle da se sprijatelji sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Sin farmera

I pored bliskih političkih veza sa Abeom, Suga potiče iz potpuno drugačijeg sveta. Kao sin ministra spoljnih poslova i unuk premijera Abe je istaknuta figura u japanskom političkom životu.

Suga se za svoju poziciju sam izborio kao najstariji sin uzgajivača jagoda i nastavnice iz Juzave, grada u ruralnoj Akita prefekturi.

Veoma je tih. On je neko za koga nećete primetiti da li je tu ili nije”, rekao je Hiroši Kavai sa kojim je išao u srednju školu.

Po završetku srednje škole, Suga je otputovao u Tokijo gde je radio čitav niz čudnih poslova, uključujući rad u fabrici kartona i na ribljoj pijaci, kako bi platio fakultet.

Gradonačelnik iz senke

Politička karijera Jošihide Suge počela je 1987. kada je, navodno, istrošio pola tuceta pari cipela lobirajući za mesto u gradskoj skupštini Jokohame, gde je postao poznat kao “gradonačelnik iz senke”.

Status relativnog autsajdera mogao bi da mu pomogne u pokušaju da izvuče Japan iz poduže recesije koja je pogoršana pandemijom koronavirusa, smatra ju stručnjaci za Japan.

Ako se Suga održi, delom će to biti baš zbog toga što nije političar sa pedigreom. On je radio za svoj položaj u politici i spreman je da radi još napornije, a bolji je u povezivanju sa biračima od Abea. U svojoj političkoj karijeri ali i kao glavni Abeov savetnik, on se uvek fokusirao na ona pitanja koja birače najviše interesuju”, rekao je Tobajas Haris, stručnjak za Japan i autor knjige o Abeu.

Suga je postao blisko povezan sa Abeom kada je dobio poslaničko mesto 1996. i mnogi smatraju da je on bio glavni razlog zašto se Abe kandidovao za premijera po drugi put posle katastrofalnog prvog mandata.

I pored toga što je osoba zadužena za saradnju sa medijima sa kojima se često i sukobljava, javnost malo zna o Sugi. Pa ipak, kada je najavio kandidaturu krajem avgusta, promenio je malo imidž, od beskrupuloznog političara do čoveka iz naroda.

To što običan čovek kao ja može da postane premijer… to je japanska demokratija”, rekao je on na početku kampanje.

Sa 71 godinom, Suga je najstariji od tri kandidata, ali mu njegov minuli rad garantuje dug život u politici. Ljubitelj je palačinki, a navodno sagoreva višak kalorija tako što svakog dana uradi po 100 trbušnjaka.

Izvor: Espreso

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar