Microsoftov data-centar izvučen s dna Atlantskog okeana, evo šta su inženjeri otkrili (VIDEO)

Projekat "Natick" započet je pre dve godine na severoistoku Škotske

Foto: Printscreen Youtube / Microsoft

Microsoft je uspešno okončao dvogodišnje testiranje podvodnog data-centra, koji je potopljen nadomak Orknijskih ostrva na severoistoku Škotske.

Čelični kontejner dužine 12 metara ležao je na dnu okeana (35 metara) i pružao cloud uslugu, dok su serveri dobijali energiju od specijalnih turbina.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kontejner je bio prekriven algama i školjkama, ali je uspešno obavio zadatak i dokazao da podvodni data-centri u budućnosti mogu pružiti stabilnu uslugu, efikasan rad i bolje hlađenje sistema.

Reciklaža posle analize

Tokom probnog perioda, projekat nazvan “Natick” zabeležio je manji broj zastoja u radu, nego klasični data-centri. Kada se obave sve potrebne analize kontejner će, zajedno s opremom, biti recikliran.

Iz tehnološkog giganta poručuju da je podvodni centar snažan kao nekoliko hiljada high-end računara i da bi mogao da skladišti oko pet miliona filmova.

On je opsluživao korisnike Microsoftovog Azure cloud servisa, a kompanija sada traži klijente kojima bi ovakva usluga bila potrebna. Slične kapsule mogu se smestiti na morsko dno, u blizini korisnika, i predstavljale bi ekonomičniji pristup organizaciji mini data-centara u svetu.

Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar