“Hazarski rečnik” otvara baletsku sezonu u Narodnom pozorištu: Delo Milorada Pavića u drugačijem svetlu

Sezona se otvara 17. septembra

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Garbiel Varaljay

Baletska sezona u Narodnom pozorištu biće otvorena u četvrtak, 17. septembra, na Velikoj sceni jednočinim baletom “Hazarski rečnik – Lovci na snove” u koreografiji Ronalda Savkovića.

Ovaj jednočini balet, u koprodukciji Narodnog pozorišta i Madlenijanuma, ujedno, predstavlja i omaž čuvenom slovenačkom i evropskom pozorišnom reditelju Tomažu Panduru (1963-2016) koji je dramsku predstavu “Hazarski rečnik” postavio 2002. godine na sceni beogradskog Centra “Sava”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ovaj komad je opisan sledećim rečima:

“U pokrajini dubine mora i beskonačnosti neba otkrivamo enciklopedijske jedinice romana Milorada Pavića Hazarski rečnik, koje oslikavaju put lovaca na snove, njihovo uranjanje u tuđe i vlastite svetove snova i snoviđenja. Hazari, skupljači snova, bele i crne ptice u pokrajinama ljubavi, brzih i sporih ogledala hazarske princeze Ateh, grade svoju distopijsku azbuku. Kroz uvežbavanje lepote uranjaju u lavirint prošlosti i budućnosti, nikad ne znajući u koji komad vremena će da padne njihova misao. Danas Hazara više nema, ili za njih ne znamo, rasuli su se po svetu kao hiljade i hiljade beskućnika, tražeći svoj izgubljeni dom, svoj izgubljeni jezik. Pravu tajnu još nismo otkrili, jer povratak iz najdubljeg sna, gde, kako kaže Pavić, leži bog, znaju samo oni, koji su bili dosta duboko”

U ovoj “fantazmagorijskoj i metaforičnoj poemi prevedenoj u pokret”, nastupaju i Sanja Ninković, Tijana Šebez, Ljiljana Velimirov, Maja Stojakov, Ada Raspor, Mina Radoja, Olga Olćan, Dejan Kolarov, Milan Rus, Igor, Nikola Bjanko, Miloš Živanović, Karlos Alvarado, Hoze Iglesias i Antonio Bibo.

Premijera baleta je bila 19. maja 2018. godine na Velikoj sceni. Komad je prošle godine bio na južnoameričkoj turneji.



Izvor: Objektiv.rs, Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar