OBJEKTIV ISTRAŽUJE

Našli smo u srpskoj crkvi KRST sa MRTVAČKOM glavom i kostima! Vernici se krste i svi su u čudu pred njim

Pročitajte kako se ovaj simbol našao na Hristovom raspeću u hramu SPC

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs

Raspeće Isusa Hrista sa mrtvačkom glavom ne viđa se često u hramovima Srpske pravoslavne crkve, iako ono ima izuzetno važno simboličko značenje.

Ne znajući za to, redakciji našeg portala javio se čitalac koji je prvi put video takvo raspeće u Sabornom hramu svetog oca Nikolaja u Vršcu, misleći da je u pitanju neka greška. Kako bismo razjasnili otkuda ovaj simbol na krstu za pojašnjenje smo pitali zaposlene pri SPC. 

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Mrtvačka glava, koja označlava smrt, uvek se nalazi ispod Hristovih nogu i označava to da je Hristos pobedio smrt. Simbolički označava kako Hristos gazi smrt“, objašnjeno je.

Foto: Objektiv. rs

Lobanja sa ukrštenim kostima koristi se kao simbol i u drugim kultuirama, a u Rusiji se naziva “Adamova glava”. Prema jednom predanju Adamovi ostaci se nalaze na Golgoti. Takođe, može se naići i na tumačenje koje kaže da je “krv Hristova po proviđenju Božijem sprala Adamovu lobanju u ime celog čovečanstva od grehova skrnavljenja dajući mu mogućnost spasenja. Na taj način Adamova glava ima simbolično značenje oslobođenja od smrti i spasenja u hrišćanskom smislu”.

Slika lobanje sa ukrštenim kostima deo je mnogih varijanti raspeća ili krsta.

 

Piše: M.V. 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar