KAMPANJA U SAD

Ovde se lomi Trampova sudbina: Milijarder platio BOGATSTVO da ga SRUŠI, sada je sve ili ništa

Ishod glasanja na Floridi potpuno neizvestan

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Nekadašnji gradonačelnik Njujorka, Majkl Blumberg donirao je 100 miliona dolara kampanji Džozefa Bajdena na Floridi, strahujući da bi ta, jedna od ključnih država na novembarskim predsedničkim izborima, mogla podržati Donalda Trampa.

Strah od građanskog rata: U Americi se stanovništvo deli na PARAVOJNE SNAGE, za Trampa PUŠKA oko vrata

Tramp i Bajden su, prema anketi En-Bi-Sija i Merist koledža, na Floridi potpuno izjednačeni, odnosno u ovom trenutku mogu da računaju na podršku po 48 odsto birača.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Time su demokrate izgubili prednost u toj državi, pa je sada ishod glasanja na Floridi potpuno neizvestan.

Karantin je bio KOBNA GREŠKA! Amerikanci umirali od drugih bolesti dok su se borili sa virusom

Trampov uspeh je u ovom trenutku teško objasniti, tim pre jer su demokrate u poslednjih nedelju dana za televizijske kampanje potrošili 32 miliona dolara, naspram 10 miliona koje je izdvojio štab predsednika SAD.

Takav razvoj situacije zabrinuo je Trampove protivnike, pa je bivši gradonačelnik Njujorka i medijski magnat Majkl Blumberg izdvojio 100 miliona dolara, kako bi “pogurao” Bajdenove šanse na Floridi.

Talas nereda prekrio Ameriku: Demostranti pale i pljačkaju, ne prezaju od policijskog časa (FOTO+VIDEO) 

Američki analitičari smatraju da je izjednačen rezultat na Floridi u stvari proizvod slabog rejtinga Bajdena kod Latinoamerikanaca i činjenice da se Trampov rejting, posle više meseci protesta zbog ubistva Džordža Flojda, polako stabilizuje.

Odnos Latinoamerikanaca, pre svega Kubanaca prema Bajdenu rezultat je komplikovanog političkog stava migranata prema politici SAD, koji je formiran na osnovu niza događaja, od invazije u Zalivu svinja šezdesetih godina prošlog veka pa do odluke bivšeg predsednika Baraka Obame da počne da razvija odnose sa Havanom.

Ipak, ankete pokazuju da, na nacionalnom nivou, Bajden ima celih sedam odsto prednosti ispred Trampa, pri čemu svega 37 registrovanih birača želi da glasa za predsednika SAD.

Glasanje na Floridi počinje 24. septembra. Toj državi pripada 29 elektorskih glasova i smatra se ključnom ukoliko rezultat predsedničkih izbore bude iole neizvestan.

Istorijski gledano, ni jedan republikanac nije pobedio u trci za Belu kuću od 1924. godine, a da nije pobedio na Floridi.

Izbori na Floridi su postali svetski poznati 2000. godine, kada je posle silnih prebrojavanja i konačno odluke Vrhovnog suda, mlađi Džordž Buš pobedio demokratskog kandidata Ala Gora.



Izvor: RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar