Ovo nije fantastika! Vojska SAD razvijala je vozila, nalik robotima iz “Ratova zvezda” (VIDEO)

Projekat nije ispunio očekivanja, posebno u segmentu pokretnosti i složenih manevara

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen Youtube

Američka vojska svojevremeno je radila na projektu robota nalik insektima, ili još tačnije borbenim vozilima AT-AT iz svemirske sage “Ratovi zvezda”!

Tokom 80-ih godina prošlog veka istraživači su dobili pozamašan budžet za izradu robotizovanih jedinica ASV (Adaptive Suspension Vehicle), ali projekat nikada nije zaživeo.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

To je bar zvanična verzija, jer njihova sudbina nikada nije formalno saopštena, a desetogodišnji trud naučnika s Univerziteta u Ohaju ostao je obavijen velom misterije.

Preko zidova i rovova

Profesori Robert Mekgi i Kenet Valdron ostavili su dokumentaciju u kojoj su navedeni detalji nesvakidašnjeg projekta za ono vreme.

Vozilo je imalo mehaničke noge, umesto gusenica ili točkova, a trebalo je da posluži za savlađivanje teških terena i prepreka. Testiranja su u toku, a planirano je da sve podatke važne za operacionu upotrebu ASV-a dobijemo do 1986. godine”, zapisano je.

Robotizovano vozilo bilo je teško 2.700 kilograma, dužine pet i visine tri metra. Bilo je osposobljeno da prelazi preko ograda i zidova, ali i rovova širine sedam metara, piše Daily Mail.

Računarski sistemi i pogon

Jedan od razloga zašto nikada nije ušlo u upotrebu jeste činjenica da je moglo da ponese svega 220 kilograma, što za vojsku SAD očigledno nije bilo dovoljno.

Pogon je bio posebna priča! Reč je o vrlo složenom sistemu hidrauličnih mehanizama koji su specijalno dizajnirani za ASV. Agregat je proizvodio 91 KS, a vozač je imao na raspolaganju i 17 nezavisnih računara, koji su asistirali u upravljanju metalnim džinom.

Robotizovano vozilo nije ispunilo očekivanja, posebno u segmentu pokretnosti i složenih manevara i ostalo je na nivou prototipa. Bar tako piše istorija…



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar