Pukovnik ubijao Nemce i golim rukama: Aleksa je Srbin kojem se Amerikanci i danas klanjaju (FOTO)

Čak 15 neprijatelja zarobio je a da nijedan metak nije morao da ispali

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Wikipedia

Džejk Aleks, ili u našim krajevima poznatiji kao Aleksa Mandušić, bio je srpsko-američki heroj i dobitnik Medalje časti zbog iskazanog junaštva i sposobnosti u Prvom svetskom ratu.

Mandušić je rođen 13. jula 1887. godine u Prizrenu. Posle detinjstva na ovim prostorima, preselio se na tlo Sjedinjenih Američkih Država.

Razmažena milionerka u srpskoj vojsci: Došla iz Australije, ZALJUBILA se i doživela NEVIĐENU priču u ratu

Kada je otpočeo Prvi svetski rat, navukao je njihovu vojnu opremu i krenuo na bojište bez imalo straha. Želeo je da se obračuna sa nemačkim agresorom i okupatorom, a zbog onog što se i danas prepričava da je uradio, Amerikanci će mu biti večno zahvalni.

“U kritičnom delu akcije kada su svi oficiri iz njegove divizije postali žrtve rata, pukovnik Aleks preuzeo je komandu nad divizijom i zajedno s njima krenuo napred dok nisu bili zaustavljeni mitraljeskim mecima. Aleks je onda sam (!) jurišao oko 30 metara, iako su ga gađali žestoko. Aleks je stigao do gnezda neprijatelja i bajonetom je ubio petoricu. Кad mu se slomio bajonet, kundakom je sam zarobio 15 neprijateljskih vojnika”.

Zahvaljujući Aleksi Mandušiću, vojska SAD je narednog dana zarobila 700 nemačkih vojnika, 30 artiljerijskih pokretnih vozila, jednu letelicu i konfiskovala je više od 1oo pušaka.

Dečak sa istorijske slike 6 puta je ranjavan, pa odlikovan, a nakon rata je postao ČUVENI srpski GLUMAC

Iako je dobio Medalju časti i reflektori celog sveta bili su upereni u njega, Aleksa Mandušić se povukao iz javnosti.

Preminuo je 28. avgusta 1959. godine u Čikagu. Njegove kosti nalaze se na groblju kraj manastira Sveti Sava u predgrađu Čikaga, Libertivilu.

Plašili su se i ime da mu pomenu! Srpskom hajduku su nakon smrti besni Turci smislili NAJSTRAŠNIJU osvetu



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar