Ilon Mask koristi “svemirske” lasere za Starlink internet, evo koju brzinu postiže (VIDEO)

Kompanija SpaceX uspešno je testirala projekat

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: JOE MARINO / UPI / Profimedia

Projekat Starlink, o kojem je Objektiv.rs više puta pisao, ulazi u novu fazu i to zahvaljujući laserima koji će povezivati satelite kompanije SpaceX, i obezbediti korisnicima internet vezu od 100 megabajta u sekundi.

Ilon Mask je ranije najavio da će sazvežđe Starlink obezbediti pristup globalnoj mreži u najzabačenijim delovima Zemlje. Jedan od vodećih SpaceX inženjera, Kejt Tajs, otkriva da je kompanija uspešno testirala intersatelitske lasere za prenos podataka, brzinom većom od 100 Mbps.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ovo bi trebalo da obezbedi brzinu protoka za korisnike Starlinka koja je teorijski tri puta brža od 5G mreže u Britaniji. U Niskoj Zemljinoj orbiti trenutno se nalazi 700 satelita, a u planu je lansiranje još 12.000.

Prvo Kanada i Amerika

“Uz performanse koje nadmašuju klasični satelitski internet, kao i globalnom mrežom koju ne ograničava zemaljska infrastruktura, Starlink će pružiti brzi protok u područja gde je to ranije bilo nemoguće”, navela je kompanija, a prenosi Independent.

Podsećamo, SpaceX planira da svoju uslugu ponudi stanovnicima ruralnih delova SAD i Kanade do kraja godine, a potom da se proširi i na ostatak sveta.

Korisnici pristupaju Starlink sistemu uz pomoć specijalne antene i rutera o kojem više možete OVDE pročitati.



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar