Ovako izgleda ruter Ilona Maska koji će nas povezati sa Starlink satelitima (VIDEO)

Šef projekta, Ilon Mask, ističe da za montažu neće biti potrebno stručno znanje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto / Handout / AFP / Profimedia

Ambiciozni projekat Starlink za korak je bliži realizaciji, pošto je Federalna komisija za komunikacije SAD odobrila izradu Wi-Fi rutera, koji će omogućiti pristup super brzom-internetu, kada čitav sistem bude online.

Prema objavljenoj dokumentaciji, koja prikazuje skice i specifikacije, ljudi će pored rutera u svojim domaćinstvima montirati i satelitsku antenu. Šef projekta, Ilon Mask, najavio je da će antena imati svoj motor, kako bi automatski podešavala položaj prema Starlink sazvežđu.

Jednostavna montaža

Mask je istakao da za montažu rutera i antene nije potrebno stručno znanje. Samo ih uključite i okrenete prema nebu.

“Antena se može postaviti u dvorištu, na krovu ili terasi, bilo gde… samo da ima otvoren pogled ka nebu”, objasnio je on.

Kada antena primi broadband signal s najbližeg satelita, prosleđuje ga do Wi-Fi rutera, a on dalje do povezanih uređaja u domaćinstvu.

Uskoro beta-testiranje

Poznati milijarder i vlasnik kompanije SpaceX, koja stoji iza Starlink projekta, planira da omogući pristup super brzom-internetu i najzabačenijim delovima sveta, a za takav poduhvat je potrebno da u Zemljinu orbitu pošalje hiljade satelita.

Od kada je 2019. godine započeo s lansiranjem u svemir, SpaceX je u svoje sazvežđe “uvezao” 540 satelita. Ovo je dovoljno da se započne beta-testiranje, koje će obuhvatiti korisnike u severnim delovima SAD i pojedinim delovima Kanade.

Jedna od zaposlenih u kompaniji objavila je i kratak video, u kojem prikazuje kako izgleda Starlink ruter i antena:



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar