OŠTRO REAGOVAO

Vučić poručio iz Vašingtona: Neću potpisati dokument o priznanju Kosova i TAČKA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predvodi delegaciju koja od danas do 5. septembra boravi u poseti Sjedinjenim Američkim Državama

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Predsednik Srbije nakon sastanka u Vašingtonu Foto: printscreen

Aleksandar Vučić večeras je nakon sastanka u Beloj kući rekao da razgovori i dalje traju i da će se nastaviti večeras i ujutru, kao i da će se videti da li će se moći postići dogovor.

“Nijedan papir za nas nije lak, ali je taj bio izuzetno težak. Priznanje nije nikakva novost, rekao sam da mi to ne možemo da prihvatimo, sada te odredbe više nema”,  izjavio je Vučić o papiru na kome se  tražilo priznanje tzv. Kosova.

“Neću potpisati dokument o priznanju Kosova i tačka”, rekao je on.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Sada imamo tri dokumenta o kojima pregovaramo, ali ne možemo da ih pokažemo, jer nisu kod nas, iako ih znamo napamet”, izjavio je Vučić i poručio da svakako građani Srbije ne treba da brinu da će biti potpisano bilo šta što podrazumeva priznanje Kosova.

Napeto u Vašingtonu: Počela druga runda razgovora, stigla i Ivanka Tramp (UŽIVO)

“Sačekaćemo sutra finalni dokument i moći ćemo da ga pokažemo, ako ga bude”, dodao je Vučić.

Aleksandar Vučić sa delegacijom u Vašingtonu Foto: printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Priština na sve druge teme, osim priznanja, imala tehničke primedbe i dodao da su oni u Vašington i došli samo zbog međusobnog priznanja.

“Kada smo mi rekli da to (međusobno priznanje) ne može da bude u dokumentu i kada smo počeli da razgovaramo o drugom dokumentu, oni su rekli da prihvataju sve iz prvog dokumenta, iako su na početku imali neke primedbe, samo da bi ostalo međusobno priznanje”, rekao je Vučić novinarima u Vašingtonu.

Ističe da nema te vrste bojazni da će potpisati bilo koji dokument gde stoji priznanje nezavisnosti Kosova.

“To sam jasno rekao i našim američkim i albanskim sagovornicima još jutros na sastanku, glasno i jasno da jasnije ne može da bude“, naglasio je Vučić.

On je naglasio da su ljudi iz Trampovog  kabineta bili korektni i da su saslušali šta je naša delegacija imala da kaže. Naveo je da su bili prisutni svi iz američke ekonomije i da se govorilo i o kreditiranju i daljem ulaganju novca. On je rekao da se sastanku u jednom trenutku priključila i Ivanka Tramp.

“Ivanka Tramp je govorila o dve važne teme, o razvoju preduzetništva na Balkanu”, rekao je Vučić.

Vučić je otkrio novinarima da se u Vašingtonu pregovara i o mogućnosti da američka Međunarodna razvojna finansijska korporacija (DFC) otvori kancelariju u Beorgadu i istakao da bi to bio veliki signal za dolazak investitora u našu zemlju.

“To bi bio strašan signal za sve američke investitore, a posebno za naše ljude koji ovde žive, u SAD, da dođu u Beogradu i Srbiju”, rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić sa delegacijom u Vašingtonu Foto: printscreen

Kaže da misli da DFC, ukoliko bi se to dogodilo, nigde drugde na Balkanu ne bi imao svoju kancelariju – osim u Beogradu.

To bi bio, ističe, veliki signal i za naše ljude da je Srbija dobro mesto, dodao je on.

“Ali, ne mogu to još da vam potvrdim, to nije još sasvim dogovoreno, ali to je izvanredna vest i za sve tri važne rejting agencije: Standard end purs, Mudis i Fič. Stahovito važna vest koja bi dodatno podigla odnose između Srbije i SAD, jer postajemo tako mnogo interesantniji za američko trzizste kapitala i za njihove biznismene”.

Reč je o organizaciji koja ima budžet od, kako su ranije prenosili mediji, 60 milijardi evra. Tu korporaciju formirao je lično predsednik SAD, a zamišljena je kao pandan kineskom projektu “Novi put svile”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predvodi delegaciju koja od danas do 5. septembra boravi u poseti Sjedinjenim Američkim Državama, gde učestvuje u razgovorima  između Beograda i Prištine, koje organizuje Bela kuća.

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar