OPREZ

Da li držite LEKOVE u kupatilu? Stručnjaci kažu da je to NAJGORE što možete da uradite!

Menjajte gde ih držite pod hitno

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/ Pressfoto

Kada govorimo o držanju lekova u kući, u zavisnosti da li imate ljubimce ili decu, uglavnom medikamente odlažemo na visoka, tamna mesta.

Neki ih drže u spavaćoj sobi, drugi čak i u kuhinji ali, najveći broj ljudi ih odlaže u kupatilo.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Sa jedne strane, nekako se čini logično – u kupatilskim ormarićima je uglavnom hladno i mračno, a to su osnovni uslovi za čuvanje lekova i naznačeni su na mnogim pakovanjima.

Ipak, da li je to baš najidealnije rešenje?

Ako pitate stručnjake, oni će vam svi reći potpuno istu stvar: “Kupatilo je najgore mesto za držanje lekova ikada”. I to nije bez razloga.

Naime, Frida Vajli, doktor farmacije, za blogs.webmd, istakla je nekoliko bitnih razloga zašto bi trebalo da nađete novo mesto za držanje medikamenata.

Foto: Freepik/ bedneyimages

Vlaga

Kupatila su izbori vlage.

To valjda znaju i ptice na grani. Ipak, verovatno niste znali da držanjem lekova na ovkvim mestima, možete uticati na njihovu efikasnost.

Većina tableta i kapsula dizajnirane su za uzimanje sa vodom – ne samo zato što vam voda pomaže da lek lakše progutate, već jer pomaže u njihovoj aktivaciji.

Dakle, voda je prvi korak u rastvaranju oralnih lekova, a njihovo čuvanje u vlažnom okruženju, može da ih učini manje efikasnim, započinjanjem ovog postupka pre nego što stavite lek u usta.

Visoka vlažnost može promeniti hemijski sastav vaših lekova, često ih rastavljajući na različite supstance.

Da li ste ikada primetili kako aspirin miriše na sirće kad ostari ili ga ostavite u kupatilu?

To je zato što se razlaže u sirćetu kada je izložen vlazi ili kad mu istekne rok.

Foto: Pixabay/ jarmoluk

Temperatura

Još jedna bitna stvar na većini kutija je temperatura.

Uglavnom piše “Čuvati na hladnom i mračnom mestu”.

A kupatila su, sa druge strane, mesta na kojima često dolazi do promene temperature, pogotovo ako se ormarić sa lekovima nalazi blizu kade ili tuš kabine.

Shodno tome, osim ako nije drugačije naznačeno, većinu lekova treba čuvati na sobnoj temperaturi ili nekoliko stepeni ispod nje.

Toplina u kupatilu – poput vrućih tuševa ili toplote iz sušilice za sušenje, može oslabiti njihovo dejstvo ali im i skratiti vek trajanja.

Foto: Pixabay/ stevepb

Odlike dobrog mesta za čuvanje lekova

Veoma je bitno da prostor na kome čuvate medikamente bude ili potpuno mračan ili sa minimumom svetlosti.

Takođe, temperatura na ovom mestu treba da bude stabilna, odnosno, da lokacija nije izložena promenama.

Leti pogotovo treba naročito obratiti pažnju.

U tom periodu, većinu lekova i kozmetičkih proizvoda najbolje bi bilo držati u frižideru ili prostoriji zaštićenoj od direktnog izvora toplote, svetlosti i vlage.

Sa druge strane, određene lekove ne smete držati u frižideru, pa je izuzetno bitno da se pridržavate onoga što je naznačeno na uputstvu.

Foto: Freepik/ Freepik

Frida Vajli je nabrojala nekoliko mesta koja mogu biti dobar izbor za držanje lekova: poput noćnog ormarića (ukoliko imate decu, bilo bi dobro da lekove držite pod ključem), pogotovo što, ukoliko su vam u vidokrugu, pre ćete se setiti da ih uzmete na vreme, potom, kuhinjske ostave i špajz, ali samo ako nisu u direktnoj vezi sa kuhinjom i izvorima toplote i kao poslednje – police sa knjigama.

Stručnjaci su za BBC još naveli da tokom leta, antibiotike treba čuvati u frižideru, jer bi na sobnoj temperaturi izgubili delotvornost ali i stabilnost elemenata.

A kapi, vaginalete, inhalatore, insulinske inekcije treba čuvati na temperaturi od 2 do 8 stepeni.

Takođe, lekove ne bi trebalo držati na nižim temperaturama jer se mogu zaledtiti, a to takođe utiče ne njihovu delotvornost.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar