Bromelija: Neobična biljka koja pomaže u sprečavanju hrkanja (FOTO+VIDEO)

Često su cvetovi sitni i neugledni, ali su zato listovi prelepo obojeni

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Foto-Rabe

Bromelija (Bromeliaceae) je porodica tropskih biljaka poreklom iz prašuma Brazila, koja se u našim krajevima uglavnom uzgaja kao sobno cveće, dok u domovini živi na drveću kao epifit.

Biljka obično cveta u proleće, ali nekad joj može biti potrebno nekoliko godina da procveta.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Iz cveta se u ređim slučajevima razvija mali plod ananasa, a kada se to dogodi to je prava atrakcija! Zbog ovog fenomena bromelija se naziva i mali ananas.

Neobičan izgled bromelija može da vas navede na pomisao da oko ovih biljki ima mnogo posla i da za uzgoj zahtevaju posebne baštovanske veštine. Ove biljke su cenjene zbog mesnatog lišća koje raste u prirodnoj rozeti. Lišće im je debelo, kožasto i složeno u oblik levka, u koji bromelije otpremaju vodu, pa se nazivaju još i “biljke cisterne”.

Foto: Pixabay/falco

Bromelija se po građi cveta razlikuje od ostaih cvetajućih biljki. Često su cvetovi sitni i neugledni, ali su zato listovi prelepo obojeni. Pred kraj životnog veka, bromelije mogu da formiraju cvast ili cvet čiji oblici i boje mogu bitno da se razlikuju od vrste do vrste. Ova biljka odlikuje se izuzetnom dekorativnošću i diverzitetom. Postoji više od 2.000 vrsta bromelija, među kojima ćete sigurno pronaći idealnu biljku za vas.

Foto: Pixabay/bernswaelz

Bromelija je veoma prilagodljiva biljka koja opstaje na velikom rasponu temperatura, a u zavisnosti od vrste mogu biti manje ili više otporne. Ipak, idealna temperatura za većinu bromelija je između 13 i 26 stepeni Celzijusa. Nemojte ih izlagati temperaturama nižim od 5 stepeni. Potrebna količina svetlosti takođe varira od vrste bromelija, ali će većini vrsta odgovarati jak, indirektni izvor svetlosti.

Bromelija je biljka koja zahteva dosta vode, stoga je važno redovno je zalivati. Bitno je da zemlja nikad ne postane potpuno suva. Redovno iscedite vodu iz tacne za saksiju. Za zalivanje koristite meku vodu ili kišnicu.

U hladnijoj sezoni zemlju držite relativno suvom i smanjite zalivanje.

Foto: Pixabay/JoaoBOliver

Ovo je biljka čija su lekovita svojstva pokazala da je izvrsna u borbi protiv iritantnog i dosadnog hrkanja. Ananas biljka poznata kao bromelija širi kiseonik tokom noći i proizvodi enzim bromelain koji umiruje hrkanje kod ljudi.

Najnovije istraživanje koje je obavila NASA, pokazuje da bromelija u vašoj spavaćoj sobi može da spreči hrkanje i vama dragoj osobi, obezbedi miran san. Ova neverovatna biljka proizvodi u toku noći velike količine kiseonika, i samim tim poboljšava, u znatnoj meri, kvalitet vazduha.



Izvor: Objektiv.rs, cvecarajelena.com, cvecaraelite.rs, cajeviza.net

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar