Važno je i KAKO jedete: Evo zbog čega je pravilno žvakanje hrane važno za zdravlje

Nutricionistima je podjednako važno šta jedete, kao i na koji način jedete

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/freepic.diller

Stručnjaci imaju puno toga da kažu o žvakanju hrane. Jedan od uobičajenih saveta je da žvaćete hranu 32 puta pre nego da je progutate.

Potrebno je manje žvakanja da bi se razgradila meka hrana i hrana puna vode, a cilj žvakanja je razgraditi hranu kako bi izgubila svoju teksturu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Nutricionistima je podjednako važno šta jedete, kao i na koji način jedete svoje obroke. Deluje jednostavno i pitamo se kako možemo pogrešno da žvaćemo hranu.

Stručnjaci kažu da što brže jedete, to više hrane pojedete. Žvakanje hrane mnogo puta i sporijim tempom, može umanjiti vaš ukupan unos hrane.

U jednom istraživanju 30 žena je jelo iste obroke, ali su zalogaji bili različitih veličina. Žene koje su jele sporije i manje zalogaje konzumirale su manje hrane, a opet su se osećale site u odnosu na žene koje su jele brže.

Foto: Freepik/cookie_studio

Drugo istraživanje je utvrdilo da kada više puta žvaćete svoju hranu u toku obroka, smanjujete potrebu za žvakanjem grickalica i slatkiša u toku dana.

Osim kontrole težine, način na koji žvaćete zalogaje određuje koliko ćete hranljivih materija uneti. U jednom istraživanju stručnjaci su utvrdili da žvakanjem badema 25 do 40 puta, ne samo da suzbijate glad, već i apsorbujete više hranljivih materija iz badema.

Ako imate probavnih problema, voda nije dobra za vas dok jedete. Ona može usporiti probavni proces razblaživanjem enzima koji razgrađuju hranu.

Foto: Freepik/freepik

Psiha takođe utiče na način žvakanja hrane, a upravo je to istakao psihijatar Dru Ramzi. Psihijatar tvrdi da naše mentalno stanje određuje kako ćemo jesti, a negativno psihičko stanje ima rezultat da manje žvaćemo hranu pre nego što je progutamo.

Kad smanjite vreme koje koristite za žvakanje hrane, enzimi u probavnom sistemu imaju manju površinu za razgradnju namirnica. To znači da naše telo ima smanjenu sposobnost apsorpcije nutrijenata.

Foto: Freepik/master1305

Vaše psihičko stanje uticaće i na količinu nutrijenata koje dobijate iz hrane. Ako ste pod stresom, to može prekinuti komunikaciju između mozga i probavnog sistema.

U tom slučaju apsorbovaćemo samo 20 odsto nutrijenata iz hrane.

Izvor: Objektiv.rs, Srbijadanas.com, healthline.com

Komentari (0)

Ostavite komentar

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!