Stručnjaci imaju puno toga da kažu o žvakanju hrane. Jedan od uobičajenih saveta je da žvaćete hranu 32 puta pre nego da je progutate.
Potrebno je manje žvakanja da bi se razgradila meka hrana i hrana puna vode, a cilj žvakanja je razgraditi hranu kako bi izgubila svoju teksturu.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Nutricionistima je podjednako važno šta jedete, kao i na koji način jedete svoje obroke. Deluje jednostavno i pitamo se kako možemo pogrešno da žvaćemo hranu.
Stručnjaci kažu da što brže jedete, to više hrane pojedete. Žvakanje hrane mnogo puta i sporijim tempom, može umanjiti vaš ukupan unos hrane.
U jednom istraživanju 30 žena je jelo iste obroke, ali su zalogaji bili različitih veličina. Žene koje su jele sporije i manje zalogaje konzumirale su manje hrane, a opet su se osećale site u odnosu na žene koje su jele brže.

Drugo istraživanje je utvrdilo da kada više puta žvaćete svoju hranu u toku obroka, smanjujete potrebu za žvakanjem grickalica i slatkiša u toku dana.
Osim kontrole težine, način na koji žvaćete zalogaje određuje koliko ćete hranljivih materija uneti. U jednom istraživanju stručnjaci su utvrdili da žvakanjem badema 25 do 40 puta, ne samo da suzbijate glad, već i apsorbujete više hranljivih materija iz badema.
Ako imate probavnih problema, voda nije dobra za vas dok jedete. Ona može usporiti probavni proces razblaživanjem enzima koji razgrađuju hranu.

Psiha takođe utiče na način žvakanja hrane, a upravo je to istakao psihijatar Dru Ramzi. Psihijatar tvrdi da naše mentalno stanje određuje kako ćemo jesti, a negativno psihičko stanje ima rezultat da manje žvaćemo hranu pre nego što je progutamo.
Kad smanjite vreme koje koristite za žvakanje hrane, enzimi u probavnom sistemu imaju manju površinu za razgradnju namirnica. To znači da naše telo ima smanjenu sposobnost apsorpcije nutrijenata.

Vaše psihičko stanje uticaće i na količinu nutrijenata koje dobijate iz hrane. Ako ste pod stresom, to može prekinuti komunikaciju između mozga i probavnog sistema.
U tom slučaju apsorbovaćemo samo 20 odsto nutrijenata iz hrane.
Komentari (0)