Kampanula: Predivni sobni zvončići raznih boja (FOTO+VIDEO)

Zvezdasti cvetići obično cvetaju od proleća do kasne jeseni, ali mogu i tokom čitave godine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/jhenning

Kampanula je biljka koja se nalazi u divljoj prirodi južne Evrope, ali mnoge vrste su gajene i trenutno ih koriste odgajivači kao ukrasne biljke.

Ovu biljku zovemo još i sobni zvončić, jer njen cvet neodoljivo podseća na zvono, a vrlo je često susrećemo na prozorima u kućama, gde se gaji kao sobna biljka.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Zvončić je nežna i skromna biljka koja može da cveta tokom čitave godine i važi za najlepši prozorski ukras. Ova biljka postoji i kao jednogodišnja i kao višegodišnja, kao što je ima i u mnogo varijanti veličina, oblika i boja.

Mnogobrojni beli ili plavi zvezdasti cvetići obično cvetaju od proleća do kasne jeseni, ali mogu i čitave godine. Ko želi da biljka stalno cveta, jedanput nedeljno mora da je prihranjuje. Tokom cvetanja redovno bi trebalo da se uklanjaju precvali cvetovi, jer će u suprotnom biljka stvarati seme i nepotrebno iscrpljivati snagu.

Foto: Pixabay/Couleur

Nežne stabljike biljke vise ako ih ne podupremo nečim, pa baš zbog toga možemo da je gajimo kao viseću biljku. Najlepše se razvija ako je na sve strane slobodna. Ali ako nemamo mesta da je uzgajamo u visećoj formi, možemo da joj obezbedimo neku lepu saksiju i da je u njoj gajimo.

Foto: Pixabay/suju

Ovim nežnim cvetićima savršeno pristaju vintidž saksije i nesvakidašnje posude. Pošto nemaju dubok koren, treba ih ušuškati u male zanimljive posude, kantice, stari čajnik ili postojeću saksiju ukrasiti. U lepoj saksiji zvončići će biti još lepši ukras. Dostižu visinu od 10 do 15 cm i predstavljaju plavi cvetni tepih ispred visokog žbunja i ruža.

Foto: Pixabay/WFranz

U svakom slučaju, zvončići su idealan ukras ne samo na prozoru, nego i na terasi ili balkonu kada počne lepo vreme. Ne traže posebnu negu i za njih ne postoje neka posebna pravila za gajenje.  Ova biljka ima vrlo skromne zahteve, treba joj samo osigurati svetlo mesto i dosta vlage, a ako je sunčano mesto možete je zalivati i dva puta dnevno.



Izvor: Objektiv.rs, Novosti, cvecarstvo.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar