PORAŽAVAJUĆE BROJKE

Katastrofa u Hrvatskoj: Ovako nešto NIKADA nije zabeleženo

BDP u drugom kvartalu pao za 15,1 posto

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia/PhotoAlto

Hrvatska  privreda pala je u drugom kvartalu 15,1 posto u odnosu na isti period prošle godine, što je njegov najveći pad od kada se vode ti podaci, a posledica je koronakrize, piše portal Index.

Probili kriterijume: Još dve evropske države stavile Hrvatsku na listu RIZIČNIH zemalja

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak prvu procenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu pao 15,1 posto na godišnjoj razini, što je njegov prvi pad od polovice 2014. godine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

To je i najveći pad od 2000. godine, od kada DZS vodi te podatke. Dosad najveći pad od 8,8 posto zabilježen je u prvom tromjesečju 2009. godine, na početku globalne financijske krize.

Pad u drugom kvartalu veći je od očekivanja analitčara.

HAOS u Americi: Ljudi nemaju za hranu, niti gde da žive! Objavljeni su katastrofalni podaci

Šest analitičara, koji su učestvovali u anketi Hine, u proseku su očekivali pad BDP-a za 13,9 posto na godišnjem nivou, a njihove procene pada kretale su se u rasponu od 12 do 17 posto.

Oštar pad privrede u drugom kvartalu posledica je pandemije koronavirusa i restriktivnih mera usmerenih na suzbijanje virusa, što je paralisalo privrednku aktivnost od druge polovine marta do kraja aprila.

Nemački institut predviđa: Oporavak kompanija od korone za 11 meseci

Posledica “lokdauna”

Rekordan pad hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom ovogodišnjem tromesečju izravna je posledica karantina, u kojoj je hrvatska privreda bilo “zaključano”, a privredna aktivnost je svedena na minimum. Usledilo je postupno “otključavanje” privrede, tokom kojeg su restriktivne mere ublažavane, ali mnoge firme to nisu ni dočekale, s obzirom na to da su u vreme “lokdauna” u potpunosti ostale bez prihoda.Izvor: Index.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar