Pikaso je naslikao plakat za “Bitku na Neretvi”: Evo koliko je koštao i zašto je slavni slikar pristao

Svaki primerak plakata je potpisao Pikaso lično

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: PrintScreen/Youtube

Najimpresivniji plakat u istoriji domaćeg filma je imalo ostvarenje “Bitka na Neretvi”, premijerno prikazano 1969. godine. Film Veljka Bulajlića je najskuplje ostvarenje snimljeno u SFRJ. Sasvim je doličilo da dugoočekivani film plakat napravi jedan od najpoznatijih slikara XX veka – Pablo Pikaso.

Zanimljivo je da je Pikaso u svojoj karijeri uradio samo dva filmska plakata. Jedan je bio za legendarni Bunjuelov film “Andaluzijski pas”, a 40 godina kasnije za “Bitku na Neretvi”. Plakat za film je štampan u ograničenom tiražu i svaki primerak je potpisao Pikaso.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Skoplje 63” je dokumentarni film Veljka Bulajića koji je 1964. dobio nagrade Gran pri i Zlatna nimfa, kao i nagradu kritike na festivalu u Monte Karlu. Tadašnji predsednik žirija Marel Ašard je kopiju filma pokazao svom bliskom prijatelju, kod koga je odseo tokom festivala – Pikasu. Slikara je film oduševio, pa je čak i na zatvaranju festivala Bulajiću lično čestitao.

Imajući ovaj susret na umu Bulajić je nekoliko godina kasnije zamolio Pikasa, preko njegovog agenta, da napravi plakat za film “Bitka na Neretvi”.

Pikaso je prvo insistirao da pogleda film, i pažljivo je proučio. Pristao je da naslika delo, ali pod jednim uslovom – želeo je da dobije dozbolu da ceo plakat bude crvene boje.

Dosadno vam je u karantinu? Evo kako su čuveni umetnici provodili dane

Međutim, producenti i javnost su se uspaničili, nisu znali da li će moći da skupe novac kako bi platili delo velikog Pabla Pikasa. Međutim, Pikaso nije želeo novac, samo je tražio da mu se pošalje 12 boca najboljeg vina iz Jugoslavije. Na plakatu koristi deo svoje slike “Otmica Sabinjanki”.

Jedan primerak plakata se nalazi u muzeju Jugoslovenske kinoteke.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar