TEMA OBJEKTIVA

Evropa dobija novog kralja: Nemačka STRATEGIJA protiv francuskog NOVCA u utakmici godine

Finale Lige šampiona u kojem se sastaju Bajern i PSŽ na programu je sutra na lisabonskom "Da Lužu"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Tanjug/(AP Photo/Manu Fernandez)

Prvi put u istoriji UEFA takmičenja, u finalima će se sastati timovi iz Španije, Italije, Nemačke i Francuske. Bitku za najprestižniji klupski pehar na svetu vodiće minhenski Bajern, klub koji je najviše pokazao do sada i Pari Sen Žermen.

Favorit? Bili bismo ludi kada ne bismo rekli Bajern, koji je u 10 utakmica ove sezone upisao isto toliko pobeda, uz 42 data gola. Ali, bili bismo i ludi kada bismo otpisali tim koji u svojim redovima ima dva najskuplja fudbalera u istoriji, Nejmara i Kilijana Embapea.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Dakle, sledi spektakl.

Bajern je do svog prvog finala posle sedam godina, ukupno 11. uz pet osvojenih titula, došao trijumfom nad Lionom 3:0.

Rezultat govori da je to bilo bez većih problema i poteškoća, ali u praksi to baš nije bilo tako. Bajern jeste odigrao dobar meč u oba pravca, ali je francuski tim mogao da se pita za neke stvari.

Prvu šansu na utakmici stvorili su izabranci Rudija Garsije preko Memfisa Depaja. Pri rezultatu 0:0, Toko Ekambi je imao zicer, kao i na 2:0, što govori da je Lion itekako imao svoje šanse, koje nije iskoristio. A, tako ne može protiv Bajerna.

Foto/Tanjug/(Miguel A. Lopes/Pool via AP)

Činjenica, da su i postigli pogodak, to ne bi po pravilu garantovalo neizvesniju završnicu. Vratimo se par dana unazad i podsetimo se momenta kada David Alaba postiže autogol za 1:1 protiv Barselone i sa osmehom to ispraća. Već za par minuta, Bajern je vratio prednost, a do kraja prvom poluvremena na semaforu je pisalo 4:1.

Ako ostanemo pri tom meču koji je završen pobedom bavarskog tima od 8:2, uz sve probleme kroz koje prolazi Barselona, jasno je da Lion nije bio taj koji se pitao. Kao i da je bilo potrebe, Bajern bi postigao još dva, tri…

Veliki plus za ekipu su sjajna izdanja Manuela Nojera u poslednje vreme. Protiv Liona je blistao, i u nekim prethodnim susretima imao zapažene intervencije, a na početku sezone mnogi su sebi dali za pravo da ga nazovu “bivšim golmanom”.

Trošiti reči na Kimiha, Boatenga i Alabu je suvišno, ali moramo stati kod četvrtog člana zadne linije. Nema dileme, Alfonso Dejvis je najbolji levi bek današnjice i to će još dugo biti. Prototip onoga što jedan igrač na njegovoj poziciji treba da ima u modernom fudbalu i momak koji ispred sebe ima blistavu karijeru.

Foto/Tanjug/(Franck Fife/Pool via AP)

Sa svega 19 godina, kanadski reprezentativac je već “naterao” Lea Mesija, Marsela i mnoge druge da pričaju o njemu, a Argentincu je i pokazao šta može u pomenutom četvrtfinalu. Na kraju, Dejvis mu je tražio i dres, ali ga iz nekog razloga nije dobio.

Nebitno, i sam se smeje na to. A, sve je moglo biti drugačije, danas bi možda čitali o Barsi kao finalisti da je uprava kluba pre par godina poslušala svoju legendu, Hrista Stoičkova, i dovela mlađanog Dejvisa. Tada je Bugarin dobio odgovor: “On je Kanađanin, neka hvala”. Bravo, Bartomeu, još jedan blistav potez od kada si došao.

Bajern jeste primao golove, ukupno osam do sada, što nije mali broj na ovom uzorku mečeva, ali o tome niko ne priča, i nema potrebe, pored ovakvog napada.

Šta reći o navali tima koji u proseku postiže preko četiri gola po utakmici u Ligi šampiona, a naspram sebe je imao Barselonu, Totenhem, Lion, Čelsi… To govori samo za sebe. Ako osvoje elitno takmičenje, postaće šampionski tim sa najviše datih pogodaka u sezoni, ali ne zaboravite, sa dve utakmice manje.

Foto/Tanjug/(Miguel A. Lopes/Pool via AP)

Robert Levandovski i Serž Gnabri su već sada najefikaciji napadački tandem u istoriji takmičenja sa 24 postignuta gola ove sezone. Opet, ne sa dve, nego sa trenutno tri utakmice manje od Ronalda i Bejla pre par godina.

U naslovu se provukla reč strategija, a ona je bitna za ovaj “finalni” deo priče o bavarskom gigantu. Pomenuti napadački duo, Levandovski-Gnabri, Bajern je platio svega osam miliona evra. Odnosno nijedan jedini za Poljaka i pomenuti iznos za Gnabrija. Za njih dvojicu, Dejvisa, Zilea, Gorecku, Kimiha, Tijaga, Komana, Boatenga i Sanea koji će tek doći, Bajern je platio 140 miliona funti. Više od toga Barselona je platila samo Kutinja koji je trenutno na pozajmici u Minhenu.

Dakle, Bajern nije “juče” seo da planira osvajanje titule u nedelju, već je to proces koji traje, na koji je utrošeno puno vremena i energije, ali ne i novca, kada pogledamo trenutno stanje u svetu fudbala. Poslednja kockica bio je Hansi Flik, za većinu anonimus, jer se skoro deceniju “skrivao” kao asistent u nemačkoj reprezentaciji. Nekadašnji vezista bavarskog tima je postavljen za pomoćnika Nika Kovača, a kada je ovaj dobio otkaz u novembru, Flik je postao privremeno rešenje. Za kratko, pošto je pokazao šta može i klub je to primetio. Ubrzo je vratio Bajern na vrh, osvojio duplu krunu i sebi obezbedio ugovor do 2023.

Foto/Tanjug/(Franck Fife/Pool via AP)

Sa druge strane, imamo tim koji se izdigao baš zbog toga. Para. Na sve pomenute igrače, a tu možemo dodati i još neke, Bajern je dao manje novca nego Pari Sen Žermen na Embapea. Koji nije ni najskuplji u istoriji kluba.

Mnogi ih ne vole, jasno je i zašto, uostalom, imamo sličan primer Lajpciga u Nemačkoj, ali PSŽ je posle 1.2 milijarde uloženih funti konačno stigao do finala Lige šampiona.

Ali, da li tim iz Pariza igra lep, napadački fudbal, na gol više, koji svi žele da gledaju? Pa, igra. Da li ima neke od najboljih fudbalera današnjice u vidu Nejamara, Embapea? Ima. Da li ima možda i najpotcenjenijeg igrača u protekloj dekadi, Anhela di Mariju? Ima i to.

Foto/Tanjug/(David Ramos/Pool Photo via AP)

To se sve videlo protiv Lajcpiga, a možda još više protiv Atalante. Kada su sva trojica tu, to je kaznena ekspedicija.

Mučio se PSŽ protiv Atalante, dobio u nadoknadi, ali nije bio slabiji na terenu. Čak, da je Nejmar iskoristio šansu na početku, verovatno bi sve išlo drugim putem. U polufinalu, jednostavno, magija Julijana Nagelsmana nije mogla da “prođe” kod njegovog učitelja Tomasa Tuhela.

Daleko od toga da je ovo ekipa koji stvara isključivo novac. On jeste osnova, ali nije on postavio Markinjosa na zadnjeg veznog, koji je potom postao jedan od najbolji na toj poziciji u Evropi. Para ima i Real, pa je na startu sezone bilo 3:0 na “Parku prinčeva”.

Foto/Tanjug/(AP Photo/Manu Fernandez)

PSŽ je učio na svojim greškama iz godine u godinu i spletom okolnosti ili igrom sudbine, u poslednjoj sezoni legendarnog kapitena, Tijaga Silve, došao je u situaciju da konačno opravda uloženi novac. Jeste dominantan u Francuskoj, ali iako to nije “farmerska liga”, katarski investitori nisu dali 222 miliona za Nejmara zbog Lige 1. To su im donosili i Ibrahimović i Kavani.

Zanemarimo Bajern na sekund. Tim Tomasa Tuhela je postigao 25 golova na 10 mečeva u elitnom takmičenju, što je podatak za svaku pohvalu. Ali, sekund je prošao, vraća se onih bavarskih 42.

Ovo nam govori da ćemo gledati aktraktivan i sadržajan fudbal, pun pogodaka u finalu. Ne kao prošle godine.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar