Još jedna pobeda srpske diplomatije: Posle Vučićeve reakcije zaustavljeni radovi kod Visokih Dečana

Zaštita srpske kulturne i verske baštine na Kosovu i Metohiji je prioritet naše državne politike, rekao je Vučić

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Printscreen Youtube

Posle reakcije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, KFOR je zaustavio radove koji se izvode na putu u blizini manastira Visoki Dečani u opštini Dečani.

Vučić je poručio da se upadom u zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani i izvođenjem nelegalnih putarskih radova ugrožava jedna od najvećih srpskih i hrišćanskih svetinja, i da je taj čin nedvosmisleno u suprotnosti sa evropskim civilizacijskim tekovinama, pa i u suprotnosti sa propisima koje je donela sama Priština.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

On je ranije rekao da će od predstavnika Prištine i evropskih posrednika Srbija zatražiti hitno i trajno obustavljanje građevinskih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani, navedeno je u saopštenju pres službe predsednika.

“Zaštita srpske kulturne i verske baštine na Kosovu i Metohiji je prioritet naše državne politike, i spremni smo da zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom formiramo specijalni tim za zaštitu naših svetinja kao srpske i hrišćanske duhovne, kulturne i istorijske baštine”, rekao je predsednik Vučić.

Naglasio je da naglasio da Srbija doživljava radove u okolini Visokih Dečana kao “sredstvo pritiska na našu stranu i kao poruku da je naša kulturna i verska baština talac albanske samovolje”.

Albanci upali u Dečane, UDAR na srpske SVETINJE traje: Mentori u Americi i Briselu moraju da ga zaustave!

“Očekujem da EU izvrši eksplicitan i snažan pritisak na Prištinu da prekine kampanju ugrožavanja srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji, jer one su, osim što su naše svetinje, istovremeno i neprocenjivi spomenici evropske hrišćanske kulture, a svaki napad na njih je i napad na same temelje evropskih vrednosti”, istakao je predsednik Vučić.

Podsetimo, uprkos vrlo eksplicitnoj zabrani gradnje magistralnih i tranzitnih puteva kroz specijalne zaštićene zone u kosovskom zakonu o Specijalnim zonama, nedvosmislenom stavu Saveta za implementaciju ovog zakona i stavu međunarodnih predstavnika na Kosovu da je gradnja magistralnog puta Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira protivzakonit akt, lokalne kosovske vlasti u Dečanima, uz podršku nadležnih u Prištini, krenule su ovih dana sa intenzivnim radovima unutar zaštićene zone. Ipak, posle žestoke reakcije srpskih vlasti, KFOR je zaustavio radove.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar