Tasmanija: Ostrvo belih plaža i nestvarne prirode (FOTO+VIDEO)

Nacionalni parkovi čine 40 odsto njene teritorije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/LoneWombatMedia

Tasmanija, jedno od najvećih ostrva sveta nalazi se na samom jugu australjskog kontinenta. Dobila je ime po Abelu Tasmanu, moreplovcu koji ga je otkrio i prvi doplovio do njega.

Sačinjavaju ga ogromna prostranstva, predivne plaže i nestvarni rezervati prirode.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Skoro 40 odsto njene teritorije su nacionalni parkovi (ima ih 18). Tasmanija ima više od 2.000 kilometara pešačkih staza.

Sa druge strane to je najmanja država u Australiji i po veličini i po populaciji. Zauzima površinu od 63.000 kvadratnih kilometara i ima populaciju od oko pola miliona stanovnika, a glavni grad joj je Hobart.

Istorija

Tasmanija je prvi put naseljena od strane tasmanijskih Aboridžina. Dokazi ukazuju na njihovo prisustvo na ovoj teritoriji, još od pre 35.000 godina. Tasmanija se zbog rasta mora odvojila od kopna Australije pre oko 10.000 godina.

Foto/Pixabay/PixbayBlade

Na početku 19. veka Tasmanija je potpala pod britansku vlast i postala je kaznena teritorija. Njeni prvi žitelji bili su uglavnom osuđenici i njihovi stražari. Kolonija Tasmanija je postojala od 1856. godine pa sve do 1901. godine kada se ujedinila sa ostalih pet kolonija formirajući zajedničku državu Australiju.

Foto/Pixabay/PixbayBlade

Zaliv Vajnglas

Prelepe plaže sa belim peskom i granitne planine koje se nalaze na poluostrvu Frejsint su jedan od predivnih prizora koji možete videti na istočnoj obali Tasmanije. Jedno od fenomenalnih mesta je zaliv čiji izgled veoma podeseća na čašu vina, pa je tako i dobio ime Vajnglas (Wineglass).

Klima na ovom ostrvu je zaista prijatna i pruža mogućnosti za prijatnu šetnju duž najlepše obale Australije.

Tri džinovske ružičaste stene nazvane Hazards neće vas ostaviti ravnodušnim, posebno ako se zadesite ispod njih kada sunce zalazi. Zaliv Koluls Bej jedan je od omiljenih turističkih tački na ostrvu.

U moru nacionalnih parkova Tasmanije, zaliv Vajnglas važi za jedan od najlepših.

Ognjeni zaliv

Ako ste ljubitelj divljih životinja ovo je pravo mesto za vas. Nacionalni park na planini Vilijam dom je za bezbroj vrsta divljih stvorenja.

Svakako najpoznatiji među njima je tasmanijski đavo. Ali pored ove vrste postoje i mnoge druge neobične životinje, kao što su valabija i vombata.

Foto/Pixabay/PixbayBlade

Uz njih šumski kenguri i širok spektar ptica (poput orlova ili sivog sokola) ovde pronalaze svoj mir i spokoj. Predeo je posebno prelep u proleće kada cveće osvoji skoro svaki pedalj šume i priroda pokaže sve svoje čari. Kao i u planini i na obali je prelepa slika, ali potpuno drugačija.

Foto/Pixabay/einszweifrei

Bele peščane plaže, smeštene među crvenim peščanim stenama su fenomenalan prizor. Upravo vatrena boja peščara zaslužna je za zvučno ime koje zaliv nosi. Strastveni ribolovci maštaju o tome da bar jednom u karijeri zabace štap ovde i izvuku australijskog grgeča.



Izvor: Objektiv.rs, zanimljivageografija.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar