Koronavirus ubica ekonomski rast Kine?

Bonitetna agencija "S&P" saopštila je danas da će koronavirus "osim rizika za ljudske živote, verovatno pogoditi sektore putovanja i potrošnje"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/Chinatopix via AP

Pitanje svih pitanja za Kinu danas nije da li će njena privreda pretrpeti štetu kao “kolateralna žrtva” koronavirusa, već koliku i u kojoj meri će se to odraziti na regionalni i globalni ekonomski rast.

Naime, kineske vlasti uvele su u borbi protiv širenja virusa brojne preventivne mere, od ograničavanja putovanja do zatvaranja prodavnica i fabrika, što je “izbacilo iz koloseka” svakodnevnu dinamiku života Kineza, ali i poslovanje velikog broja kineskih, pa i stranih kompanija u drugoj najvećoj ekonomiji sveta.

DŽang Ming, ekonomista Kineske akademije društvenih nauka, vodećeg kineskog istraživačkog centra, procenio je da će epidemija smanjiti kineski privredni rast u prvom kvartalu za jedan procenat na 5,0 odsto, ili čak niže od toga, izvestio je Rojters.

Bonitetna agencija “S&P” saopštila je danas da će koronavirus “osim rizika za ljudske živote, verovatno pogoditi sektore putovanja i potrošnje”.

“Prema scenariju šire zaraze, to bi moglo značajno da oslabi ekonomski rast i fiskalnu poziciju država u Aziji”, smatraju u agenciji “S&P”.

Mada je Kina uvela ograničenja na putovanja i zatvorila kompanije kako bi obuzdala epidemiju, to nije umanjilo sve veću zabrinutost među kompanijama i vladama širom sveta, od kojih su neke preduzele hitne mere.

Tako su brojne avio-kompanije, među kojima Britiš Ervejz, američki Junajted Erlajns, nemačka Lufthanza, Er Indija, južnokorejski Seul er i indonežanski Lajon er, smanjile ili obustavile letove iz i za Kinu.

Lanac kafeterija Starbaks je zatvorio više od polovine kafića u Kini, a “pod ključem” je i polovina od ukupno 30 prodavnica švedske Ikee u toj zemlji. Kompanija “Volt Dizni” je među prvima reagovala na izbijanje virusa zatvaranjem svojih rizorta i tematskih parkova u Šangaju i Hong Kongu.

Kompanija Epl je takođe ograničila putovanje zaposlenih, smanjila broj radnih sati u Kini i zatvorila jednu prodavnicu u toj zemlji, dok je Gugl privremeno “zapečatio” sva svoja predstavništva u Kini, Hongkongu i na Tajvanu.

Kancelarije Gugla su zatvorene povodom proslave kineske Nove godine, ali će, kako su naveli iz kompanije, “produžiti odmor” do daljeg zbog aktuelne zdravstvene situacije u Kini.

Agencija za kreditni rejting Mudis procenjuje da će rizik od prelivanja negativnih efekata kineske turističke privrede na susedne zemlje biti veći nego za vreme epidemije SARS-a, “jer Kinezi danas čine najveći deo ukupnog broja turista u drugim azijsko-pacifičkim ekonomijama”.

Mudis je posebno istakao rizik koji izbijanje koronavirusa u Kini može imati na Japan, koji želi da se oporavi od pada potrošnje i verovatnog posustajanja realnog rasta BDP-a u poslednjem kvartalu 2019., nakon povećanja poreza na promet.

Analitičari porede izbijanje koronavirusa sa epidemijom teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) 2002-2003, koja je odnela oko 800 ljudskih života i usporila ekonomski rast Azije.

Mnogi kažu da bi uticaj koronavirusa na rast u ovom trenutku mogao biti veći, jer Kina sada ima veći udeo u svetskoj ekonomiji i predstavlja “lokomotivu” globalnog rasta.

Pitanje potencijalnog uticaja ove zaraze na ekonomije širom sveta dominiralo i na sinoćnoj konferenciji za novinare predsednika američkih Federalnih rezervi (FED), DŽeroma Pauela.

“Kineska privreda je danas veoma važna u globalnoj ekonomiji, jer kada kineska ekonomija usporava, to osećamo i mi – ne toliko kao zemlje koje su blizu Kine, ili one koje aktivnije trguju sa Kinom, kao neke od zapadnoevropskih država”, rekao je Pauel, prenosi Rojters.

Zabrinutost zbog eventualne štete koju će ova epidemija naneti japanskoj privredi, koja se u velikoj meri oslanja na Kinu kao na proizvodnu i tržišnu bazu, izrazio je danas i premijer Japana Šinzo Abe.

“Želeo bih da se pomno istraže ekonomske posledice, uključujući i udar iz turističkog sektora”, rekao je Abe parlamentu.

Akcije na azijskim berzama, ali i na evropskim i američkim, potonule su danas na vest o rastu broja umrlih i novim slučajevima zaraze u raznim zemljama sveta.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar