Limunova trava: Moćna biljka koja jača imunitet, smanjuje bolove i poboljšava izgled kose i kože

Služi kao začin, ali uspešno leči i neke zdravstvene tegobe

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/ArthurHidden

Limunova trava raste u azijskim zemljama i manje je poznata od limuna, ali ima razna lekovita svojstva, pa je fenomenalni prirodni lek za mnoge zdravstvene probleme. Ona se u indijskoj kuhinji prvenstveno koristi kao začin u pripremi mnogih jela.

Ova moćna biljka najčešće se koristi u obliku čaja ili eteričnog ulja, daje imunom sistemu preko potrebnu snagu i energiju kako bi se lakše izborio sa virusima i sezonskim infekcijama.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Može imati mnogo primena, a mi vam donosimo kako ona deluje na zdravlje i u kojim sve zdravstvenim problemima može da pomogne.

Oporavak nakon teške bolesti

Ova biljka otklanja umor, malaksalost i vraća apetit. Čak se preporučuje njeno uzimanje i teško obolelim osobama, koje se oporavljaju od posledica hemoterapije. Dokazano je da pomaže kod propratnih posledica koje se najčešće ispoljavaju u obliku gađenja, mučnine, malaksalosti, itd. Preporučuje se eterično ulje limunske trave, čaj ili prirodni sok, koji se spravlja od usitnjene biljke. Opšta preporuka je ispijanje najmanje litar i po soka tokom dana.

Foto/Printscreen/Youtube/Home Remedies By JD

Za holesterol

Limunova trava za ovaj problem može itekako biti od pomoći. Ovo potvrđuje istraživanje Brazilskih naučnika, koje je sprovedeno na miševima 2011 god. Njima je davana limunska trava tokom tronedeljnog ispitivanja u vidu eteričnog ulja i rezultati su bili zapanjujući. Bez ikakvih nuspojava i neželjenih dejstava holesterol u krvi kod malih glodara je uspešno oboren.

Blago umirujuće dejstvo

Napeti ste, pod stresom veći deo dana, uvek žurite, slabo spavate – vama definitivno treba čaj od limunove trave. Pripremajte ga kad god ste u prilici, odlično deluje kod višegodišnjeg umora, umiruje nerve i olakšava san. Pored toga, neki stručnjaci ističu i njen blagotvorni psihološki aspekt. Naime, pomoći će kod pojave anksioznosti i depresivnih epizoda.

Foto/Freepik/yanalya

Ublažava bolove i neprijatne grčeve

Osim što uspešno leči upale i jača imuni sistem, limunska trava će ublažiti razne tegobe sa zglobovima, tetivama i mišićima. Povoljno deluje kod svih tipova grčeva, pa čak i onih stomačnih. Ublažiće vam bolove svih vrsta, čak i glavobolju i bolove u grlu.

Ubija gljivice i bakterije, a rane brže zarastaju

Limunska trava ima antibakterijsko i antiseptično dejstvo, pa će učinkovito i preventivno delovati kod raznih infekcija u želudcu, crevima, u urinarnom sistemu, kao i kod zaceljenja rana svih vrsta. Pomaže u lečenju oboljenja kao što su tifusna groznica, trovanja hranom, različita kožna oboljenja, pa čak i malarije. Sprečava nastanak svake vrste sepse a pomaže i kod zaustavljanja krvarenja sužavajući efikasno krvne žile.

Foto/Freepik/siturum

Sprečava znojenje

Ova biljka vrlo efikasno sprečava znojenje i ruku i stopala, podstiče bolju cirkulaciju u ekstremitetima i podiže mišićni tonus. Limunska trava može se koristiti u obliku ulja i kao osveživač prostora i kao moćno prirodno sredstvo za inhalaciju. Čest je sastojak uljnih i penušavih mirisnih kupki, losiona i sapuna.

Za lepšu kosu

Uz pomoć ulja ove biljke možete zaustaviti neke probleme sa kosom, a takođe joj možete dati sjaj i lepši izgled. Limunova trava učvršćuje folikul dlake, i pomaže kod problema kao što su alopecija, kod crvenila temena ili velikog svraba korena kose. Ovo ulje će dati kosi svežinu i lep miris, dovoljno je da samo utrljate nekoliko kapi u teme glave i da ga posle dva minuta isperete.

Foto/Freepik/benzoix

Za sjajnu kožu

Limunova trava će je regenerisati i delovaćete svežije i mlađe. Ona čisti na fantastičan i blagotvoran način sve tipove kože, pa stoga, ne morate se bojati da li odgovara vašem tipu. Temeljno će vam očistiti pore, koža će vam postati zategnutija. Eterično ulje ove biljke možete koristiti svakodnevno uz svoju redovnu rutinu i za kožu i za kosu.



Izvor: Objektiv.rs, Kurir Stil

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar