Čović OTVORENO O SVEMU: Istina o smrti Odža, istraga policije, A licenca, Evroliga, FMP, koronavirus…

Prvi čovek Crvene zvezde, Nebojša Čović, pričao je o aktuelnim dešavanjima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: E-stock/Dušan Milenković

On se prvo osvrnuo na tragičnu smrt Majkla Odža.

“Mi imamo moralnu obavezu da uradimo sve što možemo da uradimo, po želji njegove porodice i agenta. Došli smo do informacija koje lako mogu da se provere. Odžo je krajem juna počeo da oseća zdravstvene probleme, a ubrzo se pokazalo da je imao virus korona. Ubrzo odlazi u jednu kliniku gde je konstatovana upala pluća desnog plućnog krila. Bilo mu je rečeno da ide na Infektivnu kliniku, nije išao. Ostao je u toj privatnoj klinici. Tamo je primao terapiju, antibiotike i vitamine. Sledeću kontrolu je imao 13. jula, kada je imao ponovo skener. Tada je imao upalu levog plućnog krila. Krvna slika, leukociti bili su loši. Naredni pregled je imao 22. jula. Kasnije je utvrđeno da ima antitela na virus korona. Odžo nije dobio nalaz da može da trenira, on je dobio preporuku doktora za fizičku aktivnost umerenog intenziteta. To doktori najbolje znaju šta znači, a to sigurno ne znači trening, već šetanje po kući i okolini. Očigledno to nije ispoštovano. Ponavljam, nije dobio saglasnost doktora. I onda se dogodio 7. avgust”, rekao je Čović za Sportklub, te nastavio:

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Njegova porodica traži kompletnu informaciju, a onda i nigerijska ambasada je putem zvanične note isto tražila. Odžo je bio vrbovan u februaru, maju i sada pred njegovu smrt. Nije rivalitet da igrača vrbujete u februaru, kada pandemije još nije bilo i kada igrač ima aktivan ugovor. Svaki igrač koji dolazi na individualne treninge, mora da donese dokaz da je zdrav. Nije normalno da neko vodi čoveka na treninge, bez te potvrde. Ako Odžo nije dao potvrdu, niko nije smeo s njim da radi. Korona zna da izazove i miokard. Šta se desilo kod Odža videćemo. Čekamo da vidimo da li će biti obdukcije, sada valjda sledi posthumno testiranje na COVID-19, a ako se ispostavi da je bio zaražen onda se valjda ne radi obdukcija.”

Crveno-beli su nigerijskom centru ponudili nastavak saradnje.

“Mislim da je tada uplivao u vode koje su postojale još od novembra prošle godine, kada su počeli da ga obleću drugi klubovi, pošto su znali da mu ističe ugovor s Crvenom zvezdom. Legitimno je stupio kontakt s Asvelom i Monakom. U februaru je izvršen pritisak na Odža od strane nekih menadžera, a on je u međuvremenu promenio agenta i uzeo jednog Amerikanca Toda (Sajdela pr. au). Odžo je u Zvezdi imao 250.000 dolara platu u poslednjem ugovoru. Nudili smo mu 350.000 + 450.000 dolara za naredne dve sezone. Onda se pojavio jedan drugi klub, a pošto se sviđao bivšem treneru tog kluba, obećavali su mu duplo više od toga što smo mi nudili. Mi nismo više uspeli da se dogovorimo oko novog ugovora”, rekao je Čović.

Predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović istakao je skepticizam povodom starta Evrolige 1. oktobra, iako je to za sada zvanična odluka, kao i termin za početak takmičenja.

“Ljudi iz Evrolige su bili prilično uverljivi da počinje 1. oktobra. Ipak, vidimo da je epidemiološka situacija i dalje složena. Nezvanično, razmišlja se i o alternativama, poput NBA, ili nekih turnira… Moguće je i pomeranje, kao što je to učinila ABA liga za dve nedelje. Koronavirus trebamo svi ozbiljno da shvatimo”, otkrio je prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

Podsetimo, zbog epidemije, elitno takmičenje za sezonu 2019/2020 prekinuto je šest kola pre kraja regularnog dela takmičenja, a doneta je odluka da isti učesnici igraju i Evroligu i Evrokup.

Crvena zvezda nikad nije prestala da radi na dobijanju A licence Evrolige, istakao je predsednik kluba sa Kalemegdana Nebojša Čović prilikom gostovanja na Sport Klubu.

“Bajernu i Avselu ističe dvogodišnji, mislim da postoji prostor za ozbiljan razgovor. Bilo je ranije razgovora i meni je žao što smo ispustili šansu kada je Beograd, uz ozbiljnost Zvezde i ulogu države, dobio završnicu Fajnal-fora Evrolige. Procene su međutim bile drugačije,” rekao je Čović i dodao:

“Mislim da bi bilo lakše kada bi srpska liga imala direktnu prohodnost prema Evroligi i Evrokupu. Naš rivalitet sa gradskim rivalom predstavlja kočnicu i za jedne i za druge. Mi imamo bitku i u ABA ligi jer takmičenje nema zagarantovano mesto.”

Čović kaže da Evroliga napreduje i pored brojnih kritika sa ovih prostora.

“Evroliga i EKA napreduje sa svojim poslovanjem, to što u našoj javnosti postoji priča da je Evroliga nešto ukrala… Ništa nije ukrala. Ona je 2004. kupila i Evroligu i Evrokup od FIBA jer je Suproliga tako dobro banktorirala da je dovela u opasnost celu FIBA.”

Prvi čovek crveno-belih priznaje da je klub neporekidno u razgovorima sa čelnicima Evrolige oko dobijanja A licence.

“Mi to nismo ni prekidali da radimo, radimo neprekidno. Ako smo partneri, a jesmo, to partnerstvo mora da raste. Morate da se dokazujete. Zvezda se dokazala, samo da ne bude kao sa Evropskom Unijom kada Srbija treba da uđe. Ne mogu da isključim i političlke faktore, mada ih u Evroligi stvarno nisam primetio. Imamo potpuno iskren odnos i kada radimo dobre stvari i kada grešimo. Videćemo da li ćemo uspeti,” kaže Čović.

Partizan se nedavno žalio na trenutnu situaciju u ABA ligi i činjenicu da funkcionier Zoran Tošković u ABA ligi predstavlja FMP, a u Košarkaškom savezu Beograda Crvenu zvezdu, što, kako smatraju u Humskoj, predstavlja sukob interesa.

Osim toga, Partizan je obavestio ABA ligu da neće dati saglasnost da se akcije ABA lige koje su bile u vlasništvu Metalca, prenesu na FMP, sve dok nezavisna međunarodna komisija ne da sud da li ima spomenutog sukoba interesa.

“Dugo sam bio glavni čovek u Beogradu, pa šta? I u Košarkaškom savezu Srbije, pa u Vladi Srbije… Kakav sukob interesa. Ja razumem frustraciju jer su sve moguće raspoložive snage, i čiste i prljave bile u funkciji da se Zvezda sruši u sezoni 2019/20. Pa nisu uspeli. Možda bi uspeli da se nije pojavila korona. Niko nam ništa nije poklonio,” kaže Čović za Sport Klub i nastavlja:

“Priča o sukobu interesa bi možda postojala da FMP postoji od pre dve godine. Ovaj FMP je počeo kao Radnički basket i išli su iz lige u ligu. Pa nije ni Cibona nijednom pobedila Partizan, pa šta treba da kažem da je to zato što su osnovani u Zagrebu. Da li je Mega pobedila Partizan? Pa nije. I šta sad. Da li je nadležni organ ABA rekao da je bilo nameštanja mečeva između Zvezde i FMP? To je čista sujeta, frustracija i to mi je jasno jer su potrošene velike apre. To je klasičan nemoral i najprimitivniji bezobrazluk. Pričati da je sramota što igraju Zvezda i FMP… Sramota je kada ne znate, a namećete se da sve znate. Ne postoji sukob interesa i ako postoji postoje nadležni organi u Republici Srbiji. Da se dva naša kluba svađaju i da presuđuju klubovi iz regiona, da li je moralno ili ne prosudite samo. Niko nije glasao za sukob interesa i kada je stavljeno na glasanje.”

Čović kategorički demantuje da donosi odluke u FMP.

“Odakle vam ta informacija? Da li ste i vi u ulici Nojeva gde se prave informacije… Nije tako. Oni imaju svoju upravu. Umro im je predsednik, pa je došao novi. U čemu je problem? Da li vi mislite da je sukob interesa? Što ne bi prelazio veliki broj igrača iz FMP u Crvenu zvezdu? Pogrešnog sagovornika imate za mistifikaciju. FMP je u jednom trenutku bio razvojni klub Crvene zvezde, ali odavno to više nije.”

HAOS: Neka mi neko dovede ovu KRAVU! Lilardova sestra žestoko izvređala srpsku Kim Kardašijan! (FOTO)



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar