Doktorka Darija upozorila na “susret” korone i običnog gripa: Mere opreza su jako bitne

Najnoviji podaci o koronavirusu u Srbiji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Prentscren YT

U poslednja 24 sata u Srbiji su na koronavirus testirane 9.922 osobe, njih 276 je pozitivno, a preminulo je pet osoba, što je i dalje zabrinjavajuće.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima u zdravstvenim ustanovama širom zemlje nalazi se 118 pacijenata.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

15.55 – Gojković: “Vakcine pratimo u svim ozboljnim zemljama. Obavešteni smo o svemu i pokušaćemo na sve moguće načine da priuštimo građanima ono što je najbolje za njih.”

15.51 – Gojković: “Svi ćemo znati kada dođe do opadanja broja zaraženih. Nadamo se da ćemo u avgustu doći do toga. Ukoliko se budemo ponašali kao do sada, broj zaraženih će biti sve manji. To je sve procena struke u datom trenutku. Treba imati na umu da smo u šestom mesecu od kako je infekcija počela. Mnogi zdravstveni radnici nisu imali nijedan dan odmora.”

15.49 – Kisić Tepavčević: “Leto nije sezona respiratornih infekcija. Nije se očekivalo ovako visok nivo transmisije tokom ovog perioda. Sada smo bogatiji iskustvom kako može da se spreči zaražavanje koronavirusom.”

Foto: Prentscren YT

15.46 – Kisić Tepavčević: “Vakcinacija protiv gripa je jako značajna. Dosad smo imali dobar odaziv građana. Ove godine smo planirali veći broj doza vakcina, baš zbog epidemije koronavirusa. Ukoliko to bude potrebno, nabavićemo još doza.”

15.41 – Gojković: “Građani će znati za sve šo država preduzima. U budućnosti će biti na stotine različitih tumačenja i razmišljana, a mi kao građani treba da verujemo struci.”

15.34 – Kisić Tepavčević: “Istraživanje kontakata je jedna od osnovnih mere kada je u pitanju bilo koja zarazna bolest. Svi treba da se ponašamo kao da smo potencijalni nosioci infekcije. Konkretno, epidemiološko istraživanje se prvo fokusira na porodične kontakte i tu se sprovode odgovarajuće mere. Rizičan kontakt je kontakt bliži od jednog metra, duži od 15 minuta, bez maske.”

Foto: Prentscren YT

15.31 – Kisić Tepavčević: “Verovatnoća da dođe do zaražavanja koronavirusom i virusom gripa postoji. Sezona gripa je od kraja oktobra do marta, a prošle godine najveći broj obolelih je bio tokom februara. Ono što je bitno da znamo jeste da opšte mere prevencije za koronavirus su iste i za virus gripa, s tim što za grip imamo vakcinu.”

15.28 – Kisić Tepavčević: “Testiranje može da se radi u svim ustanovama. Osam privatnih laboratorija je podnelo dokumentaciju i sada se nalazimo u finalnoj fazi odlučivanja da li će im to biti dozvoljeno.”

15.26 – Kisić Tepavčević: “Na području Kosmeta je hospitalizovano 89 osoba od kojih je 82 u KBC Kosovska Mitrovica. U poslednja 24 časa nijedna osoba sa područja Kosmeta nije preminula.”

Foto: Prentscren YT

15.25 – Gojković: “Klinički centar Vojvodine ima istu situaciju kao i Infektivna klinika. Trenutno se tu leči 244 pacijenta. Uopšteno, Beograd i Novi Sad su mesta sa najvećim brojem novoobolelih. Nešto bolja epidemiološka slika je u Valjevu i Šapcu.”

15.22 – Stevanović: “U zadnjih 24 časa na Infektivnoj klinici je bilo 156 pregleda, a od toga je 30 slučaja zahtevalo kliničko lečenje. Prethodnih dana trend broja pregleda je nešto manji u odnosu na početak epidemije. Ranije su uglavnom to bili mlađi ljudi, a sada je nešto više starijih. Težina kliničke slike je otprilike ista, odnosno 20 odsto do trećine pacijenata zahteva bolničko lečenje.”

15.20 – Kisić Tepavčević: “Bliži se početak školske godine i svi izazovi u vezi širenja koronavirusa. Danas smo razgovarali o tome koji bi bio najbolji model. Uzimal ismo u obzir iskustva drugih zemalja. Ostalo je još par elemenata koje treba da usaglasimo oko tehničkog organizovanja nastave. Bićete obavešteni  o svemu početkom sledeće nedelje.”



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar