Izbori u Šri Lanki: Ubedljiva pobeda vladajuće stranke

Narodni front Šrilanke koji predvodi porodica Radžapaksa uvedljivo je pobedio u 16 od 17 okruga, a očekuju se rezultati iz još pet

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Wikimedia/Randeepa

Popularna i moćna partija porodice Radžapaksa osvojila je ogromnu većinu glasova na parlamentarnim izborima u Šri Lanki, što će joj omogućiti da menja ustav i ojača vladavinu te dinastije, pokazuju rezultati Izborne komisije.

Narodni front Šrilanke koji predvodi porodica Radžapaksa uvedljivo je pobedio u 16 od 17 okruga, a očekuju se rezultati iz još pet, prenosi AP.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

To znači da je do sada ta stranka osvojila 112 od 225 mesta u parlamentu.

Očekuje se da će dosadašnji premijer Mahinda Radžapaksa ponovo položiti zakletvu mlađem bratu Gotabaji Radžpaksi.

“Narodni front Šri Lanke obezbedio je ubedljivu pobedu prema dosadašnjim zvaničnim rezultatima. Očekujem da ćemo imati parlament koji će omogućiti da impelmentacija moje vizije za prosperitet sutra bude realnost”, napisao je predsednik na Tviteru.

Braći je potrebno 150 mandata kako bi imali dvotrećinsku većinu neophodnu za promenu ustava.

Analitičari, međutim, ocenjuju da bi pokušaj Gotabaje da ojača predsednička ovlašćenja na racun premijerskih mogao da izazove rivalstvo među braćom.

Šri Lankom su od 1978. godine vladali moćni predsednici, ali je 2015. ustavnim amandamnom ojačana uloga parlamenta i premijera, a nezavisna komisija zadužena za postavljenja u pravosudnom sistemu, policiji, javnim službama, kao i za sprovođenje izbora.

Gotabaja je izabran za predsednika u novembru prošle godine, nakon što se postavio kao jedini lider koji može da garantuje bezbednost posle napada inspirisanog Islamskom državom na crkvei hotele na Uskrs, u kojima je poginulo 269 ljudi.

Od kada je izabran Gotabaja tvrdi da ne može da funkcioniše zbog brojnih ograničenja nametnutih ustavnim promenama.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar