NEONATOLOG DR LjILJANA STANKOVIĆ ZA OBJEKTIV

Dojenjem majka ne može da prenese koronu bebi, ali evo kako može

Dokazano je da nema virusa u mleku i više nema dileme oko toga, ali se virus može preneti respiratornim putem

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Dave Clubb

Dilema oko toga da li žena može dojenjem da zarazi bebu korona virusom, provlači se od početka epidemije. Da zaražene porodilje mogu bez straha da doje svoje bebe, uz napomenu da treba koriste zaštitu kako ne bi došlo do prenošenja virusa respiratornim putem, potvrdila je i SZO, rečeno je juče na konferenciji Kriznog štaba.

Dojenje je neprikosnoveno, i potrebno je samo žena nosi masku, provetrava prostorije gde beba boravi i spava na udaljenosti od bar 2,5 metra, potvrđuje za Objektiv Dr Ljiljana Stanković, neonatolog GAK Narodni front.

Dojenje ne treba prekidati

Preporuka na osnovu brojnih istraživanja koja su urađena od početka epidemije jeste da dojenje treba nastaviti ako je trudnica zaražena kovidom, kaže dr Ljiljana Stanković.

“Struka stoji iza toga da je majčino mleko najbolja hrana, da doprinosi zdravlju i da ničim ne može da se zameni. Dokazano je da nema virusa u mleku i više nema dileme oko toga. U do sada poznatim slučajevima kod dojilja sa infekcijom kovid-19, nije izolovan virus u majčinom mleku. Postoje neka istraživanja u kojima se tvrdi da se u mleku zaraženih žena čak nalaze u antitela protiv virusa, kao što je zabeleženo kod ostalih tipova SARS virusa”, kaže dr Stanković.

Foto: Pixabay/Alfonso Cerezo

Mere tokom kupanja i negovanja

Čak 90 odsto trudnica ima blažu varijantu kovida 19, što doprinosi tome da  se virus prenosi u malom broju slučajeva.

“U iskustvima koje mi imamo u GAK Narodni front, kod zaraženih žena koje su dojile bebe nije se desio prenos. Bitno je da se vodi računa prilikom negovanja, kako se ne bi desio prenos. Ali ni toga se ne treba plašiti, jer su mere vrlo jednostavne”, kaže naša sagovornica.

Potrebno je da majka redovno pere ruke i da stavi masku kada doji, presvlači ili kupa dete, kako ne bi zarazila bebu respiratornim putem.

“Važna je higijena tela i provetravanje prostorija gde se beba nalazi. Često nas žene pitaju da li mogu da spavaju u istoj prostoriji sa bebom. Ukoliko je moguće, nije loše da beba bude u izdvojenoj sobi, ali u krajnjem slučaju, razdaljina od 2,5 metra je dovoljna”, kaže dr Stanković.

Foto: Pixabay/smpratt

Ne koristiti jaka sredstava za dezinfekciju

Kako kaže dr Mirković, niko ne poštuje ove preporuke bolje nego majke. Ipak, svakako da se ne preporučuje da se u tome preteruje.

“Nije u redu da se oko majke koja se tek porodila, pravi drama, čak ni ukoliko ima kovid. Nema potrebe da se upotrebljavaju jaka sredstava za dezinfekciju i higijenu, posebno ne na dojkama. To naravno, može da bude i štetno i opasno. Dovoljno je da se majka istušira, opere ruke ukoliko je kinula ili se zakašljala”, objašnjava dr Stanković.

 

Piše: Aleksandra Vasić

Preuzimanje teksta ili delova teksta dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i linka ka stranici Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar