Visoke štikle, ZA i PROTIV: Kako utiču na naše zdravlje i da li zaista mogu da budu štetne?

Omiljena ženska obuća ima svoje dobre i loše strane

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pexels/kelly samuel

Štikle su nešto što svaka žena voli da nosi, jer se u njima oseća moćno i ženstveno, a i muškarci vole da vide žene u cipelama sa visokom potpeticom.

Štikle ženama daju samopouzdanje, čine ih da izgledaju seksi i da se osećaju lepo i moderno.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ali koliko štikle imaju uticaja na zdravlje žena i da li ih valja nositi toliko često? Pročitajte na koje sve segmente vašeg života utiču štikle i na koji način.

Stopala

Visoke štikle primoravaju stopala na neprirodan položaj, koji stvara enormno veliki pritisak, uzrokujući bol kratkoročno, a dugoročno su mogući i deformiteti stopala.

Članci

Jedan od dugotrajnih efekata nošenja visokih potpetica su skraćene tetive skočnih zglobova, što od hodanja može napraviti pravi pakao – čak i bez visokih štikli! Šta više, ovakve potpetice primoravaju članke da se saviju unapred, što može ograničiti i cirkulaciju krvi i uzrokovati nekoliko neprijatnih stanja, pa čak i proširene vene.

Foto/Pexels/murat esibatir

Kolena i kukovi

Visoke štikle izlažu kolena dodatnom pritisku tokom hoda, pa se ona brže troše. Situacija je slična i sa kukovima jer su donekle primorani na neprirodne pokrete dok se krećemo u visokim potpeticama, što vodi ka ozbiljnim zdravstvenim problemima žena zrelog doba.

Donji deo leđa

Bol u leđima je takođe čest kod žena koje redovno nose visoke štikle jer neprirodno držanje tela zamara kičmu i mišiće donjeg dela leđa, često rezultirajući sa hroničnim bolom donjeg dela leđa.

Foto/Pexels/Gustavo Fring

Povrede

A onda, tu je i uvek prisutna opasnost od povreda jer je pomalo i teško hodati u visokim štiklama. Hod u visokim štiklama je zapravo skoro umetnosti, a nisu sve žene podjednako umešne u tome. Uganuća su česta povreda i žurba nekuda u visokim potpeticama se često završava loše uz padove koji mogu uzrokovati i povrede svih ostalih delova tela.

Ali nije sve tako crno, iako ima dosta stvari zbog kojih treba da razmislite o nošenju visokih potpetica, ipak ima i nekih pozitivnih stvari u njima, a nisu samo vizuelne prirode.

Foto/Unsplasx/Ricardo Velarde

Veće samopouzdanje

Da, da, mi smo opsednuti sa lepotom i savršenstvom žena u današnjici, ali to ne znači da nas i sve stvari koje nas čine lepim takođe i povređuju na neki način. Nekim ženama, visoke štikle donose mnogo veće samopouzdanje, što zauzvrat može imati vrlo pozitivan uticaj na mentalno zdravlje. A mentalno zdravlje je podjednako važno koliko i fizičko.

Smanjen rizik za artritis

Iako se obično veruje da nošenje visokih potpetica oštećuje kolena i druge zglobove, neki istraživači su utvrdili da žene koje nose visoke štikle u proseku manje pate od artritisa od žena koje ih ne nose.

Foto/Unsplash/Ferdinand studio

Jači mišići i tetive

Nije sve tako loše za žene koje nose visoke štikle. Neka istraživanja su zaključila da visoke štikle jačaju mišiće i tetive u nogama, što može učiniti život žena koje ih nose, daleko lakšim!



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar