Kako će romska deca pratiti onlajn nastavu? Tablet računari i internet za 600 učenika širom Srbije

Cilj je da kroz sredstva obezbeđena iz fonda, romsku decu na vreme pripreme za narednu školsku godinu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/mohamed Hassan

Odgovarajući na izazove u obrazovanju sa kojima se romske porodice suočavaju usled epidemije, COVID-19, Fondacija za obrazovanje Roma (REF) je uz podršku Švajcarske razvojne agencije i delegacije Evropske unije kreirala „Emergency Fund“ kroz čija sredstva se obezbeđuje podrška deci romske nacionalnosti u Srbiji, posebno u nastavku obrazovanja usled prelaska na online nastavu.

Pixabay

Više od 600 romske dece osnovnoškolskog uzrasta imaće obezbeđen internet i tablet računar putem kojeg će moći da prate nastavu na daljinu, takođe biće podržani pri upisu u školu, redovnom pohađanju nastave i učenju, kao i kroz organizovanje dodatnih časova. Aktivnosti u okviru „Emergency Fund-a“ biće sprovođene do kraja 2020. godine, a prve tablet računare već su dobili učenici osnovne škole u Zemunu.

“Fondacija za obrazovanje Roma je kreirala „Emergency Fund“, uz čija sredstva partnerske organizacije odgovaraju na izazove sa kojima se romske porodice suočavaju, a koji direktno utiču na povećanje rizika od napuštanja obrazovanja kod romske dece. Cilj nam je da kroz sredstva obezbeđena iz ovog fonda, romsku decu na vreme pripremimo za narednu školsku godinu”, kaže Redjepali Čupi, ko-direktor Fondacije za obrazovanje Roma.

Partnerske organizacije svojim aktivnostima, uz podršku Fondacije za obrazovanje Roma, pokrivaju ukupno 15 lokacija širom Srbije.

“To su Beočin, Bač, Zemun, Bor, Zaječar, Kruševac, Kragujevac, Vranje, Vranjska banja, Prokuplje, Pavlovac, Surdulica, Vladičin Han, Aleksinac, Bujanovac. Juče je jedan broj romske dece u Zemunu dobio svoje tablet računare i internet kartice, a plan je da sve izdelimo pre početka nove školske godine, dakle do kraja avgusta” rekao je Redjepali Čupi.

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar