Dr MILENA MARKOVIĆ ZA OBJEKTIV

“Siva boja kože, bore, šuplji obrazi i izraženije kosti”: Da li znate kako izgleda “pušačko lice”?

Ko puši paklu dnevno, ima pet puta više bora, 10 puta više pora na koži i 12 puta veću šansu za neželjene efekata tokom tretmana, kaže dermatolog

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/innamikitas

Osim što su pušači rizična grupa kada se radi o komplikacijama nakon zaraze kovidom-19, lekari specijalisti upozoravaju na niz istraživanja u kojima je dokazan poguban uticaj cigareta na kožu. Ubrzano starenje, celulit, istanjena koža i rizik od komplikacija tokom kozmetičkih tretmana, samo su neke od posledica svakodnevnog konzumiranja cigareta.

Sve to, uglavnom, najviše brine žene, koje treba da znaju da ko puši paklu dnevno, ima pet puta više bora, 10 puta više pora na koži i 12 puta veću šansu da dođe do neželjenih efekata tokom tretmana za popunjavanje bora zbog promene građe kolagena, kaže za Objektiv dr Milena Marković, specijalista dermatovenerolog i kozmetolog.

Foto/Pixabay.com

“Rame uz rame” sa solarijumom

Dokazano je da je pušenje, uz solarijum i sunčanje, glavni razlog starenja kože, kaže dr Milena Marković.

“Kao što preterano sunčanje ili stresan život dodaju godine, tako i cigarete dokazano utiču na izgled. U cigaretama se nalazi preko 4000 različitih toksina i mnogi od njih prelaze u krv i sužavaju kapilare. Posle popušene samo jedne cigarete kapilari mogu biti suženi u naredna dva sata. To smanjuje količinu kolagena koji dospeva u kožu, zbog čega pušači češće izgledaju umorno i “mutno”, brže stare od nepušača. Cigarete takođe oduzimaju C vitamin koji je ključan u proizvodnji kolagena, ali i u održavanju zdrave kože i kose”, kaže dr Marković.

Foto/Pixabay.com

Izgledaju dve godine starije

Istraživanja su pokazala da pušenje ubrzava proces starenja, tako da pušači izgledaju u proseku dve godine starije od nepušača iste dobi.

“Pokreti facijalnih mišića, karakteristični za pušenje cigareta kao što je skupljanje usana prilikom udisanja duvanskog dima i žmirkanja kada se dim izduvava, takođe doprinose stvaranju karakterističnih bora oko očiju. Kada se to sabere, nije čudo što dermatolozi na prvi pogled mogu da razlikuju pušača od nepušača”, kaže dr Marković.

Šuplji obrazi i pušačko lice

Tipičan izgled kože kod dugogodišnjih pušača su “šuplji” obrazi, uspravne bore iznad gornje usne i brojne bore u uglovima oka, kaže naša sagovornica.

“U medicinskim terminima postoji i izraz “pušačko lice” koji znači da osoba izgleda starije nego što ustvari jeste. Odlike pušačkog lica su takozvani “šuplji” obrazi, siva boja, izraženije kosti lica. To su zatim smanjena elastičnost kože, osetljivost, gubitak vlage i sposobnosti regeneracije. Dolazi do ranije pojave bora nego kod nepušača, koje se najčešće pojavljuju na gornjoj i donjoj usni, oko očiju, zatim dubokih bora na obrazima i duž donje vilice”, objašnjava dermatovenerolog.

Isti geni, koža za četvrtinu tanja

Dugogodišnjim pušačima promene na koži vidljive su već u ranim tridesetim godinama života, kaže naša sagovornica.

“S godinama štetni efekti postaju sve vidljiviji i pogoršavaju se tokom života. Nedostatak kiseonika ima pogubno delovanje na kožu i ona gubi elasticitet i vlažnost, odnosno dehidrira. Obavljen je i eksperiment na 25 identičnih blizanaca, od kojih je jedan blizanac dugogodišnji pušač, a drugi nikada nije pušio. Pokazao se da je koža pušača bila za jednu četvrtinu tanja od kože nepušača”, kaže naša sagovornica.

Foto/Pexels.com/Andrea Piacquadio

Nije samo lice, već i celulit

Cigarete su posredni uzrok stvaranja celulita i jedina prevencija je prestanak pušenja, kaže doktorka.

“Cigarete slabe mišićno tkivo, smanjuju elastičnost kože i pospešuju nakupljanje masti ispod površine. Takođe, remete cirkulaciju, što uzrokuje zadržavanje vode, a samim tim i pojavu celulita. Prema nekim istraživanjima, čak i elektronske cigarete sadrže nikotin, koji može da remeti cirkulaciju, poput običnih cigareta”, kaže dr Milena Marković.

Zubi i nokti ne prolaze bez posledica

Prema brojnim istraživanjima, duvanski dim utiče na kožu, kosu, nokte i zube. odnosno celokupan izgled.

“Osim što zubi dobijaju žućkastu boju, ljudima koji puše preti dva puta veći rizik da ostanu bez zuba nego nepušačima. To je zato što duvanski dim oštećuje desni, izaziva parodentozu i mnoge druge oralne probleme”, kaže dr Marković.

 

Piše: Aleksandra Vasić

Preuzimanje teksta ili delova teksta dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i linka ka stranici Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar