Vitamin K je veoma VAŽAN za imunitet, a ovo su namirnice u kojima ga najviše ima

Stručnjaci procenjuju da bi 99 od 100 ljudi moglo imati nedostatak vitamina K

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/msqrd2

​Vitamin K nije toliko poznat poput, na primer, vitamina C, ali zato nije manje važan – naprotiv! Od njega doslovno zavisi život jer u slučaju povreda, omogućava normalno zgrušavanje krvi.

Naziv ovog vitamina potiče od početnog slova reči koagulacija.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Vitamin K se rastvara u mastima, pomaže protiv zgrušavanja krvi i doprinosi zdravlju srca, kostiju i imunom sistemu.

Stručnjaci procenjuju da bi 99 od 100 ljudi moglo imati nedostatak vitamina K. Sve veći broj dokaza ukazuje na vitalnu ulogu vitamin K u jačanju imunološkog sistema, tako da on svakako nije vitamin koji treba zanemariti, posebo zbog činjenice da ga ne možemo veštački unositi kroz dodatke ishrani za jačanje imuniteta.

Foto/Pixabay/licayez

Glavne komponente vitamina K su K1 i K2 koji su korisni na različite načine. Komponenta K1 se može naći u vašoj omiljenoj salati, prvenstveno u kelju i spanaću, potom u žitaricama. Komponenta K2 se skriva žumancetu ili maslacu. Glavna funkcija vitamina K je aktiviranje belančevina u telu koje su važne za zaštitu srca i brigu o zdravlju kostiju.

Foto/Pixabay/kkolosov

Naše telo šalje vitamin K direktno u jetru, jer je to organ koji apsorbuje vitamine koje unosite, što ga čini važnim ukoliko patite od bolesti jetre, jer smanjuje zgrušavanje krvi. Nedavno istraživanje pokazalo je da K2 može čak pomoći u smanjenju rizika od lomova kostiju.

Proizvodi bogati vitaminom K pomažu u procesu ozdravljenja kože. Vitamin K umanjuje upalu, crvenilo i otoke na telo, a čak može imati značajnu ulogu i kod ekcema. Štiti kožu i hidrira je.

Foto/Freepik/diana.grytsku

Na kraju, ne treba zanemariti ni to što vitamin K2 sprečava da se višak kalcijuma nataloži u koži i “ubije” njenu elastičnost. Drugim rečima, ovaj nepravedno zanemareni vitamin čuva elastičnost kože čineći da izgledate mladoliko.

Vitamin K u hrani

Namirnice u kojima ima vitamina K i koje treba da konzumirate u što većoj količini su: kupus, karfiol, prokelj, spanać, kopriva, paradajz, grašak, soja, šargarepa, krompir, svinjska džigerica, biljna ulja, riblje ulje, kravlje mleko, jogurt, sir, žumance, morska trava, alge…

Foto/Pixabay/ShireShy

Količina dnevnog unosa vitamina K nije precizno utvrđena. Stručnjaci smatraju da je adekvatan unos vitamina K za bebe 2 mg na dan, a za odrasle: žene 90 mg, muškarci 120 mg na dan.

Vitamin K u borbi protiv COVID-19

Lekari koji su proučavali razvoj bolesti kod pacijenata zaraženih koronavirusom u bolnici “Canisius Wilhelmina” u Holandiji, otkrili su povezanost nedostatka vitamina K u organizmu sa smrtnim ishodom kao posledicom COVID-19.

Foto: Pixabay/fernando zhiminaicela

Ovo oboljenje prouzrokuje zgrušavanje krvi što dovodi do razgradnje elastičnih vlakana u plućima, a vitamin K, koji se u organizam unosi hranom i apsorbuje u gastrointestinalnom traktu, ključan je za proizvodnju proteina koji reguliše zgrušavanje, pa bi pacijente mogao da zaštiti od razvoja težeg oblika oboljenja pluća.



Izvor: Objektiv.rs, Magazin Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar