Jama usred gradića ulaz u nove SVETOVE? Ronioci u njoj nestaju i umiru, niko joj ne vidi dno! (VIDEO)

Sablasna voda koja stalno menja boju unosi meštanima strah u kosti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube printscreen/ France 3 Bourgogne-Franche-Comté

U srcu idilične francuske regije Burgundije, na mestu okruženom vinogradima, sa renesansnim dvorcem i srednjovekovnim gradićima na brežuljcima, nalazi se jedna od najmisterioznijih atrakcija ovog područja.

U gradiću u opštini Tonare, poznatom kao Fos Dion, nalazi se jama iz koje izvire voda, koja nema dno! Obilnih 311 litara vode svake sekunde buja iz ovog bunara. Iako su se njom kroz vekove bavili brojni istraživači koji su se spuštali prema dnu, još niko nije uspeo da utvrdi odakle voda izvire.

Rimljani su to vrelo koristili za piće, Kelti su ga smatrali svetim, a Francuzi su ovaj bazen vode koja stalno menja boju iz tirkizne u plavu i smeđu, i obrnuto, zatvorili kružnim kamenim obodom s amfiteatrom i koristili ga kao javnu praonicu pre 300 godina.

U to vreme su se žene koje su zavirivale u dubinu Fos Dion tokom pranja počele pitati šta to vreba na dnu. Prema jednoj legendi, dnom ‘šeta’ smrtonosna zmija, dok druga kaže da je to ulaz u nove svetove.

U nastojanju da reše ovu vekovnu misteriju, dva profesionalna ronioca spustila su se u uske prolaze stena u nadi da će stići do izvora. Bilo je to 1974. godine.

 

View this post on Instagram

 

TURQUOISE ! #petitecitedecaractere #fossedionne #tonnerre @et_toi_tonnerre @tonnerrepatrimoine @les.petites.routes

A post shared by Et toi Tonnerre ? (@et_toi_tonnerre) on

Dok su se njih dvojica spuštala prema dnu, kako se provalija sužavala, tako su u jednom trenutku propali i nestali. Grad je 1996. angažovao drugog ronioca koji je takođe umro.

Kako se godinama smatralo da je taj izvor preopasan za ronioce, tek prošle godine je gradonačelnik Tonare opet pozvao profesionalnog ronioca da pokuša da istraži odakle voda dolazi.

Neobično je što se spustio više od 70 metara pod zemlju, odnosno ukupno oko 370 metara od ulaza u rupu i ceo taj put je uspeo da snimi, ali još nije uspeo da pronađe izvor vode, pa je jedna od najvećih drevnih tajni Francuske ostala nerazrešena.



Izvor: BBC, Radiosarajevo.ba

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar