Da li imate posla sa Pinokiom? Stvari na koje treba da obratite pažnju ako mislite da vas neko LAŽE

Nekoliko faktora u ponašanju može da razotkrije lažljivca

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/jackmac34

Nije toliko teško da nekoga uhvatite u laži ako obratite pažnju na pojedine stvari.

Ponašanje, boja glasa, ono što se izgovara i način kako se izgovara – sve se to razlikuje u zavisnosti od toga da li čovek laže ili govori istinu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Evo na koje sve stvari je bitno da obratite pažnju ako želite da uhvatite osobu u laži!

Foto/Unsplash/Tim Gouw

Ton glasa – biće drugačiji nego inače. U nekim slučajevima onaj ko laže priča povišenim tonom, dok je u manje slučajeva ton dublji. Ipak, ton nikako nije isti kao kada se priča istina.

Suzdržanost – lažljivac često koristi reči poput “ja mislim”, verujem”, “kako saznajem” ili “neka vrsta”. Na taj način osobe koje lažu pokušavaju da izmišljen deo priče deluje što ubedljivije.

Oklevanje – nakon što mu se postavi pitanje, onom ko ne govori istinu će trebati nekoliko trenutaka da smisli odgovor.

Ublažavanje – koristiće “mekši jezik”, odnosno pokušaće da ublaži ublažiti samu težinu laži. Na primer, umjesto da kaže “Nisam ukrao majicu”, reći će “Nisam uzeo majicu”.

Foto/Freepik/Freepik

Negativne emocije – lažljivac će reči kao što su mržnja i pohlepa izgovarati isprazno i tužno, a na taj način podsvesno pokazuje svoju krivicu.

Hrpa informacija – da bi žrtvu uverio u svoju laž, lažljivac će izmišljotinu dopunjavati raznim izmišljenim detaljima – o tome šta se dogodilo, na koji način, gde…

Neutralnost – izbegavaće zamenice “ja” ili “mi” kao da nema veze sa onim što se desilo, kao ni sa ljudima koji su u to upleteni.

Mešaju sitne detalje – ljudi koji govore istinu imaju jasnu sliku o tome što se dogodilo, ali oni koji lažu nemaju i lako se pogube u sitnim detaljima svoje izmišljene priče. Kažu jedno, a potom nešto sasvim drugo jer se ne sećaju šta su prvi put rekli.

Prepoznavanje lažova po govoru tela

Foto/Pexels/Marcelo Dias

Ukoliko neko naglo pomeri glavu nakon postavljenog pitanja, kao da se trznuo, vrlo je moguće da je nešto slagao. U trenutku izgovaranja laži disanje se menja i postaje duboko, jer srce brže kuca i osobi nedostaje kiseonika. Neprirodno mirovanje – držanje kao kip, takođe otkriva da neko laže, jer to pokazuje kako nije opušten.

Dodirivanje nosa ili usta je još jedan mogući znak da neko zaobilazi istinu, kao i premeštanje s noge na nogu, ali to može da znači i da se neko dosađuje. I zurenje nekome u oči bez treptanja može da razotkrije okorelog lažljivca, dok amateri u laganju izbegavaju da pogledaju u oči onoga koga lažu.



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar