Cena jedne voćke skočila 30 odsto: “OPSADNO STANJE” na imanju Markovića, roba već ide iz zemlje

Porodica Marković broji 12 članova i svi od najmlađih, pa do najstarijih idu u berbu šljive

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/RINA

Berba šljiva u punom je jeku, a najteži posao i ove godine obavlja porodica Tomislava Markovića iz sela Trešnjevica kod Aranđelovca u čijem vlasništvu je najveći šljivik u Srbiji, a koji se prostire na 18 hektara. Ove godine domaćini su zadovoljni i rodom, ali i otkupnom cenom, a deo ubranih šljiva već je otišao na inostrano tržište.

„Posebno dobro je ponela sorta čačanska lepotica, kvalitet joj je odličan. Prva zelenija i tvrđa išla je u izvoz za Poljsku i koštala je 40 dinara po kilogramu, sada je šljiva zrelija, samim tim i teža i cena joj je 20 dinara. Izuzetno smo zadovoljni jer je ova cena mnogo bolja nego prethdonih godina, čak 30 odsto smo dobili više”, kaže Tomislav za RINU.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Foto/RINA

Porodica Marković broji 12 članova i svi od najmlađih, pa do najstarijih idu u berbu. Kažu da im rad od rane zore ne pada teško, jer će im se najopevanija srpska voćka višestruko isplatiti.

„Najteže je početi berbu, jer stabala ima toliko da ne znate odakle da počnete. Niko ne beži od svojih obaveza i svu su tu da pomognu u berbi. Svako ima svoja zaduženja i zato se čak i ovako veliki šljivik obere u rekordnom roku. Za vreme berbe u našoj kući je opsadno stanje“, rekao je kroz osmeh Tomislav.

Ovaj domaćin počeo je proizvodnju sa samo tri hektara, ali radilo se i dokupljivalo i sada Markovići imaju najveći šljivik u Srbiji. Da ovo imanje neće zarasti u korov dokaz su i Tomovi potomci, četiri sina koji su odlučila da ostanu na selu i bave se teškim poljprivrednim poslovima.

Foto/RINA


Izvor: RINA

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar