Preminuo akademik Dimitrije Stefanović

Odlazak neumornog tragaoca za korenima srpske muzičke tradicije

Foto/Youtube/Printscreen

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je telegram saučešća porodici, SANU, prijateljima i poštovaocima akademika Stefanovića i naveo da je preminuo neumorni tragalac za životodavnim korenima srpske muzičke tradicije, vizantijske i staroslovenske, saopštilo je Ministarstvo kulture.

“Polihistor dragocenog kova i jedan iz plejade onih velikana koji su čitavim svojim životnim, radnim i etičkim stavom bili i trajno ostaju uzor i inspiracija generacijama.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Odlazak akademika Stefanovića veliki je gubitak za srpsku kulturu ali njegovo delo ostaće kao večni trag jednog snažno inspirisanog života posvećenog duhovnom uzdizanju sopstvenog naroda”, navodi se u telegramu saučešća ministra kulture.

Stefanović je rođen u Pančevu 25. novembra 1929. godine. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na Odseku za germanistiku (engleski i nemački jezik) 1955. godine, a na Muzičkoj akademiji u Beogradu na Odseku za istoriju muzike 1956. godine. Magistrirao je i doktorirao je na Univerzitetu u Oksfordu.

U Muzikološkom institutu SANU prošao je kroz sve stepene naučnih zvanja, od asistenta do naučnog savetnika (1958-2000). Direktor Muzikološkog instituta SANU bio je pune dve decenije (1979-2000).

Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1976, a za redovnog 1985. godine. Dopisni član JAZU (od 1986), dopisni clan SAZU (od 1987), sekretar Odeljenja za scenske umetnosti i muziku Matice srpske (1991-2004), potpredsednik Matice srpske od 2004, generalni sekretar SANU od 2007. do 2015. godine.

Izvor: Tanjug

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Komentari (1)

Ostavi komentar

  1. Ne samo da je bio veliki naučnik već je pre svega bio veliki ČOVEK. Srpski narod će umeti da ceni njegov neizmerni doprinos nauci, kulturi, muzici a pre svega neiscrpnoj humanosti i SRPSTVU. Njegova su dela, ideje i rad neprolazni. Hvala mu za život i rad u Srbiji ali i na negovanju medjunarodnih prijateljstava. Slava besmrtnom humanisti a porodici duboko saučešće.

    Odgovori

Ostavite komentar