Punih 70 godina prima penziju: Ovo su rekorderi sa spiska Fonda PIO

Prema podacima Fonda za maj, najvišu penziju primaju korisnici iz kategorije zaposlenih, koja u proseku iznosi 29.661 dinar

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: E-Stock/stanislav_nedelja

Punih 70 godina jednoj penzionerki iz Prištine stiže penzioni ček na kućnu adresu.

Ona je još daleke 1950. godine postala korisnik porodičnog primanja PIO fonda. Samo godinu kraće na spisku Fonda je jedna Beograđanka, korisnica iste prinadležnosti, a sledi je Kruševljanin penzionisan samo koji mesec kasnije. Penzioni staž dug 69 godina ima i porodični penzioner iz Aranđelovca, a samo 12 meseci kraće je na listi i Valjevka, tačnije od 1952. godine, pišu Novosti.

Danas na adrese oko 500 penzionera u Srbiji poštar penziju donosi duže od pet decenija. Deset puta više je onih koji čekove primaju više od 40 godina, tačnije 5.059, dok je, prema podacima Fonda, 43.044 korisnika na spisku PIO fonda duže od 30 leta.

Statistika Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje pokazuje da je, uzimajući u obzir sve kategorije penzionera, prosečan penzioner koji je otišao u starosnu penziju radio 31 godinu i šest meseci. Muškarci u proseku imaju 34 godine staža, a žene oko 29. Kada je reč o invalidskim penzijama, prosek godina staža je 24, odnosno 26 u slučaju muškaraca, i 22 kad je reč o nežnijem polu.

Starosni penzioneri u proseku imaju 71 leto, invalidski 67,5. Ova vrsta penzije se u proseku prima 18 godina. Muškarci je dobijaju oko 17 godina, dok dame vade prosek sa dve decenije. Invalidska primanja se takođe u proseku primaju 20 godina i to tako što ih 19 godina dobijaju muškarci, a žene 22.

Kako su velike razlike u godinama primanja penzije, tako su i u iznosima čekova koji stižu na kućne adrese.

“Najviša penzija, prema važećem Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju za sve kategorije korisnika, za 45 godina staža, iznosi 139.195 dinara. Među korisnicima koji primaju navedeni iznos penzije nalaze se korisnici iz Beograda, Niša i Šapca, i svi su pravo na penziju ostvarili tokom 2015. godine”, kažu u PIO.

Prema podacima Fonda za maj, najvišu penziju primaju korisnici iz kategorije zaposlenih, koja u proseku iznosi 29.661 dinar.



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar