San Francisko: Mali grad sa velikim uticajem (FOTO+VIDEO)

Njegova arhitektura, divno vreme i prijateljska atmosfera su razlog za preko 120 000 turista dnevno

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/Ichigo

Jedan od najposećenijih i najlepših gradova sveta zauzima površinu od svega 121 km2 i u ovim granicama ćete pronaći gotovo sve što poželite.

Za San Francisko se može reći mnogo stvari, ali jedna osobina je ključna – ovaj grad je, pre svega, unikatan.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Jedan od najpopularnijih američkih gradova, San Francisko izgleda kao deo Evrope, i u njemu se živi potpuno drugačije nego bilo gde drugde.

Gde se nalazi?

San Francisko se nalazi na obali Tihog Okeana, u severnom delu savezne države Kalifornije. Njegova pozicija na samom mestu između okeana i zaliva je razlog za odličnu mikro-klimu, koja uglavnom daje temperature između 20 i 28 stepeni preko cele godine. Sa nešto preko 800 000 stanovnika na samo 121 km2, San Francisko je najgušće naseljeni grad u USA posle Njujorka.

Foto/Pixabay/12019

Osnovan 1776. godine, San Francisko je doživeo procvat posle Zlatne Groznice u 1849. godini, posle čega je dugo vremena bio najveći grad na zapadnoj obali. Sledeći bitan momenat u istoriji je zemljotres koji je potresao i uništio tri četvrtine grada 1906. godine, ali San Francisko je brzo podignut na noge.

Foto/Pixabay/sakulich

Kroz svoju istoriju, San Francisko je uvek privlačio inovatore, umetnike i vizionare, i bio mesto nastanka mnogih istorijskih pokreta, od kojih je najskoriji tehnološka revolucija, koja je dovela do eksplozije IT inovacije i nastanka Silikonske doline, sedišta mnogih modernih tehnoloških kompanija.

Foto/Pixabay/Free-Photos

Raj za turiste i fotografe

Pregršt kulturno-istorijskih znamenitosti na malom prostoru raj je za posetioce San Franciska. Gotovo da nema mesta u gradu koje nije vredno obilaska i fotografisanja. Tik uz italijansku četvrt grada smešteno je poznato Ribarsko pristanište. Mnoštvo morskih lavova koji se mirno izležavaju dele dom sa famoznim dangeneškim rakovima od kojih se prave neke od najlepših čorbi od morskih plodova.

Foto/Pixabay/ArtTower

Sa tog istog mesta trajakti voze do Alkatraza, jednog od najozloglašenijih i najpoznatijih svetskih zatvora, ali i do ostrva Ejndžel, prelepog nacionalnog parka smeštenog u zalivu San Francisko.

Divno šetalište Embarkadero sa plažama i obnovljenom zgradom Feri, pijace organske hrane, homoseksualna četvrt Kastro, centar digitalne umetnosti Leterman, Hajd-Ešberi poznata kao četvrt hipika koja deluje kao da je u njoj vreme zastalo pre nekoliko decenija, strma ulica Filmor poznata po raskošnim vilama bogatih stanovnika samo su još neke od stvari koje se moraju videti u San Francisku.

Foto/Pixabay/USA-Reiseblogger

Za one koji žele da vide što više predlaže se vožnja “putem od 49 milja“ čija trasa je osmišljena tako da prolazi pored svih većih znamenitosti grada. Nešto slično nude i nostalgična stara tramvajska vozila.

Foto/Pixabay/PDPhotos

Golden Gejt

A najveća od svih znamenitosti grada i jedan od turističkih simbola SAD-a jeste crveni most Golden Gejt. Most i istoimeni park plene svojom lepotom, pogotovo tokom maglovitih jutara. A baš taj prizor postao je jedan od najfotografisanijih motiva u svetu turizma. Osim mosta u parku se nalazi nekoliko jezera, muzej Jang, botanička bašta, polje bizona i bezbroj savršenih mesta za piknik.

Foto/Pixabay/Free-Photos

Jedan (mali) grad, San Francisko, nudi sve, od savršenih mesta za razgledanje i fotografisanje, preko mnoštva kulturno-istorijskih spomenika, najraznovrsnijih svetskih jela, preko parkova, plaža i Golden Gejta… Pravi turistički raj.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar